От дрогата и мисълта за самоубийство до трона в бокса: невероятното завръщане на Тайсън Фюри

От дрогата и мисълта за самоубийство до трона в бокса: невероятното завръщане на Тайсън Фюри

© Reuters

Четири години, два месеца и 27 дни – толкова е паузата между двете шампионски вечери на Тайсън Фюри в професионалния бокс. На 28 ноември 2015 г. британецът шокира спортния свят, когато детронира Владимир Кличко и отне поясите му. Последваха бурни години, в които Фюри пропиля постигнатото, борейки се с депресия и употреба на наркотици.

Рано сутринта на 23 февруари 2020 г. Циганския крал, както е известен Фюри в боксовите среди, ознаменува голямото си завръщане, сваляйки от трона Дионтей Уайлдър. Британецът спечели най-ценния пояс в тежката категория, този на Световния боксов съвет (WBC), и нанесе първата загуба на Уайлдър.

31-годишният боксьор, орисан да прекъсва едни от най-значимите серии в бокса, остава непобеден на ринга. Най-голямата победа на Фюри засега обаче остава тази извън ринга, която извоюва срещу самия себе си.

Малко след спечелването на световните титли срещу Кличко започнаха проблемите на Фюри. Първо той беше обвинен в нарушение на антидопинговите правила заради използване на стероиди.

През лятото на 2016 г. клаузата за реванш от страна на украинеца беше активирана, но Фюри два пъти отложи двубоя. Първо заради изкълчен глезен, после заради нови здравословни проблеми, а по-късно стана ясно, че е дал положителна проба за употреба на кокаин.

„Преминавам през много труден период, боря се със собствените си демони. Нямам мотивация за нищо, постоянно съм в депресия. Не искам дори да живея, така че кокаинът е нищо в сравнение с това, което искам, ако ме разбирате. Иска ми се да умра всеки ден, не искам дори да се събудя. Всичките пари на света нямат никакво значение, ако не сте щастливи, разберете го. Виждам се с психиатри, а те ми казват, че моето състояние е нелечимо – имам маниакална депресия, биполярно разстройство. Това е много тъжно, когато имаш три деца и прекрасна съпруга, не мислите ли?“

Така изглеждаше Фюри през 2016 г., преди да признае, че употребява наркотици и мисли за отказване от бокса

© Associated Press

Така изглеждаше Фюри през 2016 г., преди да признае, че употребява наркотици и мисли за отказване от бокса

Това беше изповедта на Фюри през октомври 2016 г., с която той призна, че се бори с големи проблеми.

В този момент за мнозина кариерата му беше приключила. Много от спонсорите на Фюри се оттеглиха, промотърът Мик Хенеси също, а британецът оваканти шампионските си пояси, без да ги загуби на ринга.

Той дори заговори за пълно отказване от професионалния бокс.

„Трудно намирам мотивация. Мога да се оттегля. Мога просто да отплавам към залеза непобеден с всичките си пояси и да живея нормален живот“, заяви Фюри пред Би Би Си.

По думите му занапред може да се боксира единствено за пари, което не му харесва. „Винаги съм си казвал, че не искам никога да позволявам спортът да е средство за изкарване на пари.“

В навечерието на големия мач реванш в Лас Вегас боксовите специалисти припомниха един туит на Фюри, адресиран към Уайлдър. Преди три години при първите индикации за възможна среща между двамата боксьори Уайлдър обяви, че „Фюри е свършен за спорта“.

По думите на Циганския крал това го е мотивирало да се завърне обратно на ринга.

„Познай кой се върна? Единственият и неповторим. Уважение за теб, Бронзов бомбардировач, ти ме мотивира, когато каза, че не мога да го направя. Връщам се за теб“, гласи видеопослание на Фюри за американеца през 2017 г.

Три години по-късно той изпълни обещанието си.

Пътят към завръщането му на ринга не беше лесен не само от физическа гледна точка, но и извън ринга. Заради употребата на кокаин и на забранени вещества Фюри трябваше да върне лиценза си на професионален боксьор.

„Две години не съм се качвал на ринга. Дебел съм като прасе, космат като животно, но все още съм гладен като лъв. Имах две години, за да осмисля много неща, но съм амбициран да се върна и да бия всеки, който ми се изпречи“, каза Фюри в края на 2017 г.

Последваха месеци на пълно отдаване на една цел – завръщането на ринга. Фюри беше станал 180 килограма, но намери хора, които да му повярват и да му помогнат в постигането на целта.

Бившият световен шампион в средна категория Рики Хатън му предложи залата си, за да може Фюри да се готви, а за тренировките започна да се грижи Бен Дейвисън. Промотърът Франк Уорън започна да работи с Фюри и да го представлява.

Първите му два мача през юни и август 2018 г. с нискоразрядните боксьори Сефер Сефери и Франческо Пианета бяха спечелени, но специалистите останаха скептични дали британецът някога ще върне нивото си.

На 1 декември 2018 г. той направи гръмка заявка, че продължава да бъде в елита на тежката категория. Фюри стана единственият боксьор, изправил се след гръмотевичните удари на Уайлдър, и беше напът да победи американеца, но срещата им завърши наравно.

Всичко в името на победата

Първият мач между Уайлдър и Фюри потвърди на широката публика, че британецът е сред най-талантливите боксьори в историята и може отново да се бори за титлите. Показаното от него обаче увери Фюри, че му трябва нещо повече, за да се пребори с властелина на WBC Уайлдър.

„Направеното от мен в първия мач определено не беше достатъчно, затова трябва да го нокаутирам. Промених много неща, по-тежък съм, удрям по-силно и се отказах от всякакви вредни неща в името на победата“, обясни Фюри преди реванша.

От дрогата и мисълта за самоубийство до трона в бокса: невероятното завръщане на Тайсън Фюри

© Reuters

Той нае диетолог в своя лагер – Тимът Олкук. Приятелят на Фюри започва да се грижи много детайлно за това какво приема боксьорът и успява да го накара да се откаже от любимата си диетична кола и вредните храни.

Най-голямата промяна дойде на самия ринг и стилът, който Фюри показваше до момента. След като според мнозина не притежава тежък нокаутиращ удар, британецът направи всичко, за да промени това.

Той се раздели с треньора Бен Дейвисън и заложи на специалист, за който мнозина дори не бяха чували. За подготовката на Фюри започна да се готви Шугархил Стюърт, който е племенник на легендарния Еманюел Стюърт, който дълги години беше треньор на Владимир Кличко и изведе десетки боксьори до световните титли.

Считаният са архитект на нокаутите Стюърт, идващ от славната зала „Кронк“ в Детройт, помогна на Фюри и го изведе до световните титли. А колко дълго ще се задържи този път британецът на върха зависи само от него.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече


Коментар на новината чрез Facebook