Отлагането на Токио 2020 повдига въпроса за участието на наказаните спортисти

Отлагането на Токио 2020 повдига въпроса за участието на наказаните спортисти

© Reuters

Историческото отлагане на олимпийските игри в Токио за следващата година поставя на масата много въпроси. Най-важните са свързани с цялостната преорганизация на събитието, като се очаква на първо място определянето на новите дати, за да може да се работи по всичко останало.

Наред с това директорът на антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгарт повдигна темата за евентуалното участие на спортисти, чието наказание за употреба на допинг ще изтече до новите дати. По думите му въпросът е зададен по време на конферентен разговор между националните антидопингови агенции на 21 държави.

„Това е един от много сложни казуси, които трябва да бъдат обмислени и да им се намери отговор, след като игрите са отложени“, заяви Тайгарт, цитиран от „Ройтерс“.

Възможно е да се стигне до много дела от спортисти, чието наказание е изтекло, но не бъдат допуснати до игрите.

Роб Кьолер, който е генерален директор на кантората Global Athlete, смята, че в основата на обсъждането трябва да застане защитаването на интереса на чистите спортисти. „Те могат да загубят най-много, когато някой измами. Затова те трябва да имат колективно и равнопоставено мнение за това как да се продължи напред към защита на чистия спорт“, каза той.Коментар на новината чрез Facebook