Меси е два пъти по-добър от Роналдо, сочи проучване

Архив

© Associated Press

Архив

Лионел Меси или Кристиано Роналдо – кой е по-добрият футболист? Този спор върви повече от десетилетие, като двата си оспорват званието за №1 в момента, а вероятно и в историята.

Двамата са спечелили общо 11 златни топки (шест за Меси и пет за Роналдо) и 10 златни обувки (шест за аржентинеца и четири за португалеца). В спора за това кой е по-добър се включват и учени, които доказват, че Меси е №1.

Проучване на компанията SciSports в сътрудничество с университета в Льовен гласи, че Меси е два пъти по-добър от нападателя на „Ювентус“.

„Стойността на даден играч често се определя от броя на головете или асистенциите. Головете обаче не са единствените действия на футболистите и понякога са редки събития. По време на един мач има средно 1600 действия, които се оценяват“, коментира професор Джеси Дейвис, който е работил над проучването.

„Нашият модел разглежда всяко действие – изстрели, пасове, дрибъл, разигравания. След това се изчислява стойността на даден играч.“

Изследването се базира на изпълненията на Меси и Роналдо между 2013 и 2018 г. – последните пет сезона, в които двамата бяха в испанската Ла Лига.

За този период коефициентът на Меси е 1.21 срещу 0.61 за Роналдо – два пъти по-висок резултат за аржентинския нападател. Всичко това се случва в период, в който „Реал“ (Мадрид) с Роналдо спечели четири пъти Шампионската лига, а играчът взе четири пъти „Златната топка“. В същия период Меси спечели по веднъж двете отличия.

Проучването обобщава, че Меси играе повече с топката, създава повече шансове и има по-голям ефект върху резултата от мачовете, отколкото Роналдо.Коментар на новината чрез Facebook