"Левски" прие дарението на Пеевски, но е скептичен за пари от офшорна компания

Левски прие дарението на Пеевски, но е скептичен за пари от офшорна компания

© LAP.BG

Левски“ приема дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски, реши управителният съвет (УС) на клуба.

Успоредно с това ще се работи за свикване на общо събрание. Насрочената засега дата е 6 юли, но ще има и резервна (22 юли), обяви изпълнителният директор Павел Колев.

Той каза, че клубът не прави разлика между дарителите и че в настоящото тежко положение не може да си позволи да откаже. В същото време Колев заяви, че е скептичен за подписване на спонсорски договор с офшорна компания, изразила готовност да дава по 6 млн. евро за три години, тъй като проверката за почтеността ѝ „поставя, меко казано, под въпрос възможността „Левски“ да се обвърже с такава компания“.

Преди ден сините обявиха в сайта си, че Пеевски е дарил 500 хил. лева чрез своята фирма „Интръст“. Последваха противоречиви реакции сред привържениците, като тръстът „Синя България“, който с 10% е вторият най-голям акционер в клуба, призова парите да не бъдат приемани.

„Позицията на УС е, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и също така носим отговорност и към привържениците да направим така, че клубът да оцелее. От тази гледна точка нямаме право въобще да обсъждаме други варианти, освен да приемем дарението и да го похарчим прозрачно, отчитайки всяка стотинка“, заяви Колев. Той каза, че целта е клубът да бъде спасен и предаден в добро здраве на следващото управление.

По думите му до края на юли „Левски“ се нуждае от около 3 млн. лева, а в момента разполага с една шеста от сумата (тоест сините се нуждаят от около 2.5 млн. лева в следващите два месеца).

Изпълнителният директор заяви, че целта на обявяването на дарението не е била да се изказва благодарност. „Просто имаше за цел да информираме обществеността, защото, колкото и да не е редно да го казвам в момента, в последните години в „Левски“ това нещо се е случвало доста пъти под тази форма – просто не е било съобщавано“. И уточни: „Не, нямах предвид това (че и друг път Пеевски е дарявал), а имах предвид, че и друг път са правени подобни дарения. Просто не е било съобщавано. Ние го съобщаваме, защото сме приели тази политика и смятаме, че е честно пред хората да знаят какви пари постъпват.“

По темата за недоволството сред запалянковци той отговори: „Първо, „Левски“ не се е молил за това дарение. Второ, ние не сме поставяли предварителни условия за това кой може да дарява и кой не. Дарителската кампания върви от три месеца и по нея хората са отделили от насъщния си, за да подкрепят клуба, който обичат. Има привърженици на други отбори, които даряват. Аз лично имам поне 10-15 съобщения от привърженици на ЦСКА, които смятат, че „Левски“ трябва да го има, и са дарили.“

Колев добави, че дарението произвежда задължения единствено за дарителя. „На нас условия никой не ни е поставял. Ние нямаме абсолютно никакви задължения към хората, които даряват, освен да изхарчим парите прозрачно.“ Според него, откакто през 1998 г. футболните клубове са станали акционерни дружества, „по-прозрачен клуб от „Левски“ няма и не смятаме да изневеряваме на този принцип“.

Изпълнителният директор на „Левски“ каза, че чуждестранна фирма писмено е изразила готовност да влага по 6 млн. евро с договор за три години. „Първо, фирмата е регистрирана като офшорна компания, и второ – всички детайли и цялата финансова информация, които успяхме да съберем за нея като минало, поставя, меко казано, под въпрос възможността „Левски“ да се обвърже с такава компания.“

В сряда сутринта обвиняемият бизнесмен Васил Божков пусна анкета във „Фейсбук“ с въпроса дали „новият собственик на акциите на „Левски“ да бъде определен чрез електронно гласуване“.

Темата не е била обсъждана на заседанието на управителния съвет. Не е говорено и за вариант, при който акциите в мажоритарния пакет да се обезсилят на общото събрание.

„В момента не знаем дали мажоритарният акционер ще се появи на общото събрание. Затова има и втора дата“, каза Колев. Предстои да бъде уточнено дали събранието ще е редовно или извънредно.

„Обезсилване на акциите е доста сложна процедура, която крие редица рискове и изисква съгласието на мажоритарния собственик. Обезсилване означава намаляване на уставния капитал, което ще лиши редица кредитори от обезпечение и не е най-добрата опция в момента“, заяви Колев. Личната му позиция е, че не приема хода на Божков с „електронното гласуване“.

Усилията на ръководството в момента са насочени към задържане на футболистите, за да могат сините да реагират при отваряне на трансферния пазар.

Колев каза, че обсъжда бъдещето на „Левски“ с Наско Сираков, който в неделя публично изрази желание да получи акциите на клуба. „Левски“ винаги е имал нужда от Наско Сираков. Това е човек, от когото само можеш да се учиш как се управлява във футбола“, заяви изпълнителният директор.

Според Колев най-лошият сценарий е обявяването на клуба в несъстоятелност. „Колкото и да работим, спасението на „Левски“ минава през много сериозно орязване на бюджета, което се случва в момента.“ По думите му клубът не може да се издържа само от дарения, за да съществува в професионалния футбол.

„Силно се съмнявам, че всички тези моралисти, които призовават „Левски“ да играе само с български футболисти и само с юноши, ще изтърпят повече от три мача. Истината е, че в момента трябва да поемем по този път, защото такива са реалностите. Освен ако не дойде много мощен спонсор, което аз не виждам на хоризонта.“

Наско Сираков беше на Георги Аспарухов, но според Колев не е участвал в заседанието на управителния съвет

© LAP.BG

Наско Сираков беше на „Георги Аспарухов“, но според Колев не е участвал в заседанието на управителния съветКоментар на новината чрез Facebook