Кризата с коронавируса е свила приходите на Формула 1 с 84%

Кризата с коронавируса е свила приходите на Формула 1 с 84%

© Associated Press

„Либърти Медия“, компанията собственик на Формула 1, обяви големи финансови загуби, причинени от кризата с коронавируса. В отчета за първото тримесечие на 2020 г. организацията съобщава, че приходите на спорта са занижени от 246 милиона долара по същото време през 2019 до едва 39 милиона. Спадът е 84 процента.

Сезонът във Формула 1 трябваше да започне на 15 март с Гран при на Австралия. Стартът беше отменен дни преди състезанието. По време на първото тримесечие на 2020 г. трябваше да се проведе и Гран при на Бахрейн.

За януари, февруари и март основните приходи от такси, спонсорство и излъчване трябваше да възлизат на около 198 милиона долара, но реално организацията е получила само 13 милиона.

„След като нямаше спортни събития през първата четвъртина на 2020 г., основните приходи на Формула 1 се състояха от спонсорски договори, които не са свързани с официалните стартове. Подобно на това, други приходи и събития на място са напълно занулени. В момента нямаме очаквания, че ще има състезания и през втората четвъртина от годината“, обявиха от „Либърти медия“.

Планът е Формула 1 да проведе 18 старта през 2020, като той беше оповестен в края на април. Първото състезание вероятно ще бъде Гран при на Австрия на 5 юли.

От Либърти Медия добавят, че не са извършвани плащания към отборите, чиито разходи са спаднали от 52 до 43 милиона долара за последната година. През 2019 г. те са получили общо 93 милиона долара за същия период.

Какъв е финансовият капан около спорта четете тук.
Как Формула 1 ще излезе на плюс въпреки кризата четете тук.Коментар на новината чрез Facebook