Кирил Домусчиев и "патриотичното" бъдеще на българския футбол

Кирил Домусчиев и патриотичното бъдеще на българския футбол

© LAP.BG

Спомняте ли си как през август 2014 г. собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев се ядоса на непатриотичен коментар в мача на своя отбор срещу „Партизан“? Тогава той предупреди, че ще използва „добрите си отношения с управата на „Нова телевизия“, за да обсъди темата.

Пет години по-късно Домусчиев, изглежда, не се е променил в чувствителността си към темите, свързани с „Лудогорец“. Променено обаче е положението му, тъй като вече разполага с много по-голямо влияние върху българския футбол. Той продължава да е собственик на „Лудогорец“ и член на изпълнителния комитет на БФС, но вече е и собственик на „Нова броудкастинг“, излъчваща българското футболно първенство, както и на фирмата, държаща телевизионните права – „Футбол про медиа“.

И сега когато се ядоса, пътят до последствията изглежда съвсем кратък, заради богатия набор от средства, с които разполага. В последните дни имаше две събития, които дават притеснителен знак и говорят за това как преплитането на много роли и влияние може да доведе „патриотично“ бъдеще за българския футбол. Бъдеще, в което обаче има място за удобните и благосклонно настроените.

С този призив завършва кратко, но ясно послание на Домусчиев. Рано сутринта в неделя в една от редките си публикации във „Фейсбук“ той се оплака от съдийството на „Кабаковците“ и заяви, че ще настоява за въвеждането на системата за видеоповторения (VAR) в България.

В основата на недоволството му беше съдийството на един от водещите рефери Георги Кабаков в мача, в който „Лудогорец“ не успя да победи „Черно море“ (1:1) у дома.

„Снощи гледах мача „Манчестър сити“ – „Манчестър юнайтед“ и си мисля колко полезен ще е ВАР за българското първенство. Тогава няма да има клубове, които са ощетявани от „Кабаковците“! Няма да има и сълзи в очите на футболисти и треньори. Докато съм член на Изпълкома, ще настоявам за ВАР на всички стадиони в България. Нека футболът възтържествува!!!“, написа Домусчиев.

Реакцията му може да се разчете като предупредителна. Може да се каже и че беше предизвестена, защото в събота вечерта – едва половин час след края на мача в Разград в притежавания от Домусчиев сайт „Гонг“ се появи материал без автор със заглавие: „Как го търпят в Европа? Катастрофален Кабаков опорочи „Лудогорец“ – „Черно море“.

„Въпросът е кой бута Кабаков и не им ли писна и на отборите в Европа да прави гаф след гаф? Какво прави този съдия в Европа, след като дори клубовете в България са вдигнали ръце от него? Грешките са му недопустими! И какво наказание ще последва за неадекватните му действия“, гласи текстът.

Той завършва с призиви към БФС „да вземе крути мерки“. „Този съдия трябва да бъде изваден за дълго от съдийството, тъй като гафовете му стават все повече и повече. Опорочава мач след мач и е вреден за футбола“.

В последната година Кабаков ръководи мачове на „Реал“ (Мадрид) и „Манчестър юнайтед“ в Шампионската лига, както и на германския национален отбор. Преглед в търсачката на „Гонг“ показва, че сайтът е писал, че това са престижни наряди и признание за българското съдийство.

Георги Кабаков ръководи няколко мача в евротурнирите

© Reuters

Георги Кабаков ръководи няколко мача в евротурнирите

След мача на „Лудогорец“ в Разград обаче следват серия остри материали срещу Кабаков. А евентуалното му поставяне в ъгъла на българското съдийство вероятно е въпрос на потвърждение във времето. Засега съдията не е коментирал темата.

Атаката срещу Кабаков съвпадна по време с развитието около друга тема, привлякла вниманието в социалните мрежи. Екипът на „Нова броудкастинг груп“ се раздели с един от основните си коментатори – Илиян Енев.

Предполагаемият мотив за раздялата са твърдения, че това са думи на Енев в ефира на „Диема спорт“, че срещу „Лудогрец“ е трябвало да бъде отсъдена дузпа в полза на „Локомотив“ (Пловдив).

Коментаторът засега не говори по темата. Според твърдения на източници на „Дневник“ от „Нова телевизия“, както и такива, близки до Енев, той е трябвало да бъде в екипа за мача между ЦСКА и „Лудогорец“, но е бил изваден заради думите си от двубоя на шампионите с „Локомотив“.

От „Нова броудкастинг“ отричат и посочват в отговор до „Дневник“, че „към професионалните коментари на Илиян Енев на футболните срещи не е имало претенции“. „Илиян Енев и екипът на „Нова“ се разделиха с пожелание за бъдещи професионални успехи. Трудовите правоотношения с „Нова броудкастинг груп“ са прекратени по взаимно съгласие. От самото начало за коментатор на футболната среща между ЦСКА и „Лудогорец“ е вписан Любослав Лозанов. Работният график в спортния отдел се изготвя и комуникира предварително“, пишат от телевизията в отговора си.

Случаят напомни за казуса с друг спортен журналист – Николай Александров, който се раздели с „Гонг“ през май, като беше последван от Томислав Русев и екипа на „Спортно шоу Гонг“. Скоро след това „Нова броудкастинг“ прекрати договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, а медиата нае за разследвания Васил Иванов според съобщението – поканен лично от Домусчиев. От тогава и спортният екип на телевизията остана без някои от основните си коментатори и журналисти.

И докато управлението на „Лудогорец“ и „Нова броудкастинг“ са пряко свързани с възгледите на Домусчиев като техен собственик, притеснителни са знаците, които той продължава да дава за влиянието и въздействието си върху футбола.

Сега е интересно дали и какво ще последва за Кабаков и дали ще води отново мачове на „Лудогорец“. Но показната и добре съчетана атака срещу него е сигнал и за всички останали. И не само в съдийството.Коментар на новината чрез Facebook