Кирил Домусчиев: Ако мога да бъда полезен, бих помогнал на "Левски"

Кирил Домусчиев

© LAP.BG

Кирил Домусчиев

Собственикът на „Лудогорец“ и член на изпълнителния комитет на БФС Кирил Домусчиев заяви, че би помогнал на изпадналия в тежко положение „Левски“. Бизнесменът уточни, че няма намерение да става собственик, нито генерален спонсор.

По думите му притесненията са му по-скоро за по-малките клубове, тъй като смята, че „Левски“ има огромни възможности да се справи с кризата благодарение да фенската си маса.

„Не мога да коментирам политическите нюанси (по темата „Левски“). Това си е ваша работа на журналистите да ги коментирате. Не съм собственик на „Левски“. Това, което мога да кажа, е, че е много важно „Левски“ да излезе от тази ситуация по най-добрия възможен начин за клуба. Да се стабилизира, защото българското първенство няма да е същото без „Левски“, заяви Домсучиев след заседание на изпълнителния комитет на БФС.

„Ако мога с нещо мога да бъда полезен, днес го декларирам и пред вас – да помогна с нещо, бих помогнал. Само че не ме тълкувайте неправилно – нито имам намерение да ставам собственик на „Левски“, нито да ставам генерален спонсор и т.н. Но като човек, ангажирал се вече с футбола, ако с нещо мога да бъда полезен… Но смятам, че „Левски“ има много голям потенциал да излезе от кризата. Един милион привърженици и по 10 лева да дадат, са 10 млн. лева. И също така се надявам неговото ръководство – и сегашно, и бъдещо, да бъде достатъчно компетентно заедно с тази фенска маса да изведат клуба.“

Кризата в „Левски“ се задълбочи заради сътресенията около мажоритарния пакет акции на клуба. Преди дни бизнесменът Васил Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, прехвърли акциите към министър-председателя Бойко Борисов.

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев също смята, че „Левски“ няма да фалира благодарение на привържениците си.

Преди ден „Лудогорец“ повторно беше одобрен за получаване на държавна помощ по мярката за подпомагане на бизнеса, позната като „60/40“. Шампионите взимат малко над 171 хил. лева за април, след като за март получиха 110 хиляди.

„Мярката 60/40 е за всички. Всеки, който отговаря на условията, кандидатства и ако е одобрен, получава“, каза Фурнаджиев. БФС също вече получи средства, а във футбола одобрени бяха още „Дунав“, „Етър“, „Литекс“, „Пирин“ и „Хебър“, както и „Ботев“ (Враца), който обаче обяви, че се отказва.

Кирил Домусчиев: Ако мога да бъда полезен, бих помогнал на Левски

© LAP.BG

„Ние сме добре стоящ клуб, защото спазваме много строга финансова дисциплина. Смятам, че имаме и като бройка, и като качество най-добрите и най-много рекламодатели в българското първенство и това се дължи на добрата ни марка и на успехите. Приходите не идват само от от евротурнирите, а и от добрата ни работа с рекламодателите. В тази ситуация е нормално всеки клуб, дори и най-успелият, да е сериозно засегнат. Рекламата е първото нещо, което спира в тази криза“, каза Домусчиев.

„В същото време ние продължаваме да плащаме заплати, не сме уволнили нито един човек в администрацията. И на тези разходи плащаме много големи данъци. Съвсем нормално е като изряден данъкоплатец да се възползваме от тази мярка и да получим някаква малка част от това, което плащаме, обратно. Защото ние милиони внасяме всяка година в държавния бюджет и сме полезни за държавата“, добави той.

По думите му има „минимум 30-40-50% орязване на заплатите на футболисти с изтичащи договори“. Той даде пример с голмайстора Клаудиу Кешеру, чийто договор беше подновен наскоро, но по думите на Домусчиев при по-ниски условия за играча.

„Притеснява ни днешната ситуация, защото тя няма аналог. Толкова тежко положение, каквото е към момента ситуацията, не е имало. То е притеснително за всички клубове, не само за „Левски“. Има достатъчно клубове с финансови проблеми, с проблеми с финансирането. Трябва да се справим с тази криза по най-добрия начин“, каза Фурнаджиев.

Ръководството на БФС гледа към подновяването на сезона в елита на 5 юни, като отборите вече започнаха тренировки. Футболът беше спрян в средата на март с въвеждането на извънредното положение заради коронавируса.

Въпреки това е решено сезонът във Втора лига да не се доиграе, а „ЦСКА 1948“ да се изкачи в елита.

„Повечето клубове искат час по-скоро да има футбол, защото футболът означава приходи. Стоейки така и неправейки нищо, има само разходи. С повечето колеги, с които съм говорил, всички са показвали желание да започваме. Нашите пристрастия са като на феновете – всички искаме футбол“, каза Домусчиев, чийто отбор се е устремил към девета поредна титла.

БФС обяви, че е задължително веднъж месечно да бъдат тествани футболистите. Следи се и дали властите ще позволят да има публика на стадионите, след като вече много мерки бяха разхлабени, включително се отварят молове и кина. „Съобразяваме се с решенията на правителството“, каза Фурнаджиев.Коментар на новината чрез Facebook