Какви са стъпките, за да стигнат акциите на "Левски" до Наско Сираков

Наско Сираков изрази готовност да приеме мажоритарния пакет акции на Левски

© LAP.bg

Наско Сираков изрази готовност да приеме мажоритарния пакет акции на „Левски“

Наско Сираков очаква да получи мажоритарния пакет акции на „Левски“, след като обвиняемият бизнесмен Васил Божков обяви, че ще му ги прехвърли. За да стане това, е необходимо да се извървят няколко стъпки.

От „Левски“ обявиха пред „Дневник“, че в касата на клуба са всички необходими документи – временните удостоверения с прикрепените към тях алонжи (където се попълват имената на хората, на които се джиросват акциите).

Адвокат Ивайло Дерменджиев, който е дългогодишен член на Спортния арбитражен съд в Лозана, заяви пред „Дневник“, че съществуват два възможни сценария, за да стигнат акциите до Сираков.

При първия вариант клубът трябва да върне обратно документите на Божков, който е с 11 обвинения и се укрива в Дубай. От своя страна партньорът на бизнесмена Георги Попов, който е формалният собственик на „Левски“, трябва да подпише ново джиро за прехвърляне на акциите към Сираков.

Другата възможност минава през приемане на акциите от министър-председателя Бойко Борисов, на когото бяха джиросани на 13 май. Този вариант изглежда малко вероятен, тъй като премиерът заяви, че не вижда казус и не иска да бъде замесван.

„Това, което трябва да се случи, е да върнат обратно комплекта (документи), както са го получили, при Божков и да получат обратно джиро на гърба, както е било направено след последното въпросно джиро на човек, вписан в книгата на акционерите. Да го получат обратно в София и да си го впишат в книгата на акционерите като акционер. Това им е единият път. Другият път им е, разбира се, това, което е джиросано към Борисов. Той да се впише в книгата на акционерите и след това той да джироса (акциите), на който реши, но предполагам, че този вариант няма да се случи“, каза адвокатът пред „Дневник“.

Следващата стъпка е как да бъдат насочени акциите към Сираков

© LAP.BG

Следващата стъпка е как да бъдат насочени акциите към Сираков

Според Дерменджиев точката, при която джиратарят (получилият акциите) има срок от седмица, за да бъде вписан като акционер, е по-скоро инструктивна и не носи санкция при нарушаването му. Адвокатът поясни, че по този начин вписване може да има и след края срока, като текстът е сложен в закона, за да спре една безкрайност във вписванията на нов акционер.

„Несъвършенството на търговския закон е, че ако това не се случи, няма механизъм, който да определи как да стане. Няма такъв запис, при който ако в едноседмичния срок не се впише новият джиратар, в случая Борисов, джирото да е невалидно и да трябва да бъде направено ново. Това създава една правна несигурност. Има срок, в който да се впише, но ако не се направи, няма последици за някоя от страните“, каза Дерменджиев.

Според него казусът създава рискове и може да се стигне до оспорване от други акционери, като тогава съдът ще трябва да разреши спора.

„Някой от акционерите може да оспори, че преди него е имало друг с джиро и не е изявил желание да се впише в търговския закон. Вярно, не си е спазил срока, което не му пречи да е собственик. Не пречи някой от всички акционери в клуба да пусне жалба.

Някой друг заинтересован може да каже, че не е Сираков акционерът, а Борисов. И тогава ще се влезе в съда и ще се гледа кое е последващото джиро и тръгва една дълга съдебна сага. За джирата съдът има трайна практика, за която казва, че джирото, специално за търговските дружества, е т.нар. каузална сделка, а не едностранно волеизявление“, каза Дерменджиев.

По думите му сега е важно какви точки ще влязат в дневния ред на очакваното общо събрание в „Левски“. То планирано да се проведе на 6 юли, като резервната дата е 22 юли.

„При мен въпросът е не толкова дали ще се проведе общо събрание, което явно ще се свика, а при какъв дневен ред ще се свика. Какво ще решават на това общо събрание, защото това трябва да се запише в програмата на акционерите. Каква е визията на клуба и защо се свиква общо събрание. Какво целят с него? Изглежда ми като отбиване на номер и смяна на ръководството. За мен я няма визията. Въпросът е какво ще правят, след като Божков даде доброволно акциите. Тези хора трябва да излязат с концепция“, допълни Дерменджиев.

Кризата в „Левски“ се задълбочи заради сътресенията около мажоритарния пакет акции на клуба. На 13 май Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, направи ход за джиросване на акциите към министър-председателя Борисов. Премиерът отвърна, че това не е негов проблем и че не приема акциите.

Юристите дават различни версии за собствеността на „Левски“. В началото повечето смятаха, че Борисов вече е собственик на клуба. Според други джиросването на акциите е дарение и министър-председателят следва изрично да се откаже от него. Няма официална информация дали премиерът е направил някакъв писмен отказ за джиросаните акции, или само медийните му изяви биха тълкувани като такива.

Преди седмица официалният мажоритарен собственик Георги Попов заяви, че Борисов трябва да реши и може да ги прехвърли на Наско Сираков. Последва и включването на Пеевски. Депутатът от ДПС дари 500 хил. лева на „Левски“ чрез фирмата си „Интръст“. Ръководството на клуба прие сумата въпреки недоволството на част от запалянковците.

След електронно гласуване, проведено във „Фейсбук“ профила на Божков, бизнесменът обяви, че ще прехвърли акциите на Сираков. Бившият футболист на сините спечели убедително вота и заяви готовност да получи акциите.

Силно обичан и мразен: кой е „гърмяният вълк“ Наско Сираков – четете тукКоментар на новината чрез Facebook