Искът на американските футболистки за полово неравенство е отхвърлен

Искът на американските футболистки за полово неравенство е отхвърлен

© Reuters

Искът на женския национален отбор на САЩ по футбол за еднакво заплащане с мъжете беше отхвърлен от съда на заседание в петък, съобщава „Ройтерс“. Съдия Гари Клауснър от Окръжния съд в Калифорния отхвърли твърденията, че жените са били по-ниско платени от мъжете.

Кампанията беше предприета от женския национален отбор на САЩ в началото на 2019 г. Тимът заведе дело срещу федерацията на 8 март 2019 г., а няколко месеца по-късно спечели и световната титла, след което започна още по-масирана кампания, водена от звездата на отбора Меган Рапиноу.

Искът за обезщетение в размер на 66 милиоона долара беше отхвърлен.

„Женският национален отбор (WNT) е бил по-добре платен, както кумулативно, така и средно на мач, отколкото мъжкият“, обяви съда в своето решение. Все пак съдия Клауснър съобщи, че има по-ниско заплащане за пътувания, тренировъчни занимания и квартирни.

Говортелят на американския женски тим съобщи, че решението ще бъде обжалвано.

„Шокирани сме и много разочаровани. Ще обжалваме това решение и няма да се откажем от нашата борба за равенство и еднакво заплащане“, каза Моли Левинсън, говорител на женския тим на САЩ.

В петък футболната ферация на САЩ разпространи съобщение, в което обяви, че „ще работи съвместно по очертаване на рамки за положително развитие на играта“. Това дойде на фона на публична изява на Рапиноу с кандидата за президент на САЩ Джо Байдън и за пореден път заяви „Няма да спрем да се борим за равенство“.

Отношенията между женският тим и местната федерация са обтегнати от години. Това доведе и до оставката на президента на организацията Карлос Кордейро заради негови думи, че „жените притежават по-малко футболни качества от мъжете“.Коментар на новината чрез Facebook