"Зеленият" колоездачен отбор: планът на "Куикстеп" да пази околната среда

Зеленият колоездачен отбор: планът на Куикстеп да пази околната среда

© Associated Press

В последните две години „Декьонинк Куикстеп“ е най-успешният колоездачен отбор, като спечели рекорден брой победи на шосето. Белгийският тим никога не се задоволява с малко и винаги иска да е с крачка пред другите, а за следващите сезони също си е поставил амбициозна задача. Тя обаче не е свързана с броя на победите или триумф в някоя от големите обиколки, а да стане първият отбор с нулев въглероден отпечатък.

„Краят на миналото десетилетие беляза големи промени на нашата планета и показа какво е влиянието ни върху околната среда. Всички наши действия имат висока цена, затова е важно да предприемем мерки“, разказват от „Куикстеп“.

Белгийският тим обяви партньорство с компанията CO2logic, която ще му помага в това начинание.

„Спортът играе голяма роля в това отношение, като стимулира състезатели и фенове да пътуват по целия свят на огромни разстояния, за да стават част от различни надпревари. Ние от „Декьонинк Куикстеп“ се отнасяме сериозно към всичко това и изчислихме какво е нашето влияние върху околнаа среда“, добавят от отбора.

Въглеродният отпечатък на отбора е равен на 1288 тона въглероден диоксид. Това е все едно да се кара автомобил 179 пъти около света или 539 полета със самолет от Брюксел до Ню Йорк и обратно. Количеството на залесяване, за да бъде уловен толкова много въглероден диоксид е равно на 3099 футболни игрища.

От „Куикстеп“ добавят, че вече са готови със свой манифест на промените. В него колоездачният отбор обещава да: намали използването на пластмаса в следващите две години и да увеличи рециклирането, насърчаване на служителите, феновете и партньорите си да пътуват повече с велосипед, да продават повече рециклирани продукти на сайта си, намаляване на консумацията на енергия в офисите си, разделно събиране на отпадъци и използване на повече биоразградими продукти.

Всички колоездачи и служители на „Куикстеп“ ще преминат през специален курс за стимулирането им в тази насока. Също така белгийският отбор ще подкрепя различни проекти за климатични промени.

„Куикстеп“ ще използва и хаштаг #itsstartswithus, с който ще насърчават различни каузи. Колоездачният отбор вече е готов с първите два проекта по своя инициатива. Първият е осигуряване и инсталиране на безопасно водоснабдяване до район Калиро в Уганда. Освен хуманитарните ползи от него, ще има ефект и върху околната среда. Осигуряването на питейна вода чрез сондажи ще намали доставките до страната, свързани с превозни средства, както и ще спре изсичането на дървета, с които водата да бъде преварявана.

Вторият проект е в партньорство с CO2logic и е в един от регионите най-близки до сърцето на колоездачните фенове – Мон Венту във Франция. Горите в района са известни като местообитание на вълци, животното синоним на отбора, наричащ себе си Вълчата глутница. В последните години регионът е жертва на голямо изсичане, а от „Куикстеп“ ще спрат обезлесяването.

Това не е първи подобен проект в колоезденето. През 2019 г. Обиколката на Италия стартира своя инициатива „Карай зелено“. В резултат на нея след края на състезанието организаторите на Джирото от RCS Sport се похвалиха с рециклирани 73 тона отпадъци или 92% от всички събрани по време на надпреварата.

Американският отбор EF Drapac от 2019 г. започва използването на електромобили в част от състезанията, в които участва.

Международният колоездачен съюз (UCI) също насърчава опазването на околната среда и затова въведе по-строги глоби за хвърляне на бидони на места, където няма публика.Коментар на новината чрез Facebook