Защо най-богатият клуб в света опитва да намали заплатите и защо сделка няма

Защо най-богатият клуб в света опитва да намали заплатите и защо сделка няма

© Reuters

Преди два месеца и половина „Барселона“ свали „Реал“ (Мадрид) в класацията на „Делойт“ за най-богатите футболни клубове в света. Каталунците станаха първият клуб, преминал границата от 800 млн. евро приходи за една година.

По-малко от сто дни по-късно картината във футбола е коренно различна заради пандемията от коронавирус. Разпространението на заразата доведе до строги мерки, сред които и спирането на мачовете в почти целия свят.

На този фон спортните клубове предприеха стъпки, с които да си гарантират оцеляването. Ръководството на „Барселона“ също се задейства, като постигна споразумения с отборите от всички спортове, които поддържа, с изключение на футбола.

Но защо се налага на „Барселона“ да свива заплатите и защо до момента футболистите не са съгласни?

„Барселона“ отчете рекордните за футбола приходи от 840.8 млн. евро за миналата година. За този сезон проектобюджетът включваше преминаване на границата от 1 млрд. евро.

Спирането на мачовете промени изцяло картината. В момента каталунците губят възможността да получават по около 6 млн. евро от билети от всяко свое домакинство. Затворен е и музеят на клуба, който е третият най-посетен музей в Испания с 1.9 милиона посетители и приходи от около 58 млн. евро на година.

Спирането на футбола може да се отрази пряко на парите от спонсори и най-вече от телевизионни права.

На този фон „Барселона“ няма как да поддържа нивото на заплатите, които бяха съобразени с досегашната финансова обстановка и бяха най-високите в света на спорта. Футболистите на каталунците получават 391.7 млн. евро годишно, което е 83% от общото перо за заплати (469.6 млн. евро), пише „Ас“. За тази година беше заложено общата сума да стигне 507 млн. евро.

Мадридският всекидневник уточнява, че футболният отбор е отговорен за 76% от приходите на клуба.

Преди дни президентът на „Барселона“ Хосеп Мария Бартомеу заяви, че предстоят разговори за намаляване на заплатите. Състезателите от останалите спортове, сред които баскетбол, хандбал и футбол в зала, са приели условията, пише „Мундо депортиво“.

Остава съгласието на футболистите, които са отговорни за основната част по това перо. Звездата Лионел Меси получава 35 млн. евро на година, а Антоан Гризман – 17 милиона, посочва msn.com.

Ръководството на клуба се насочи към прилагане на това, което в Испания наричат съкратено ERTE (Expediente de Regulación Temporal de Empleo) – инструмент, даващ възможност на фирми временно да намаляват или спират заплатите на служителите си при извънредни обстоятелства.

Стремежът на „Барселона“ е да намали възнагражденията на футболистите със 70% за времето, в което няма футбол. Играчите не са съгласни, като са предложили свиване на заплатите им само с 10%, пишат медиите в Испания.

Международната федерация (ФИФА) препоръча футболистите да получават половин заплата, докато мине кризата и се поднови спортната дейност. Градският съперник на „Барселона“ – „Еспаньол“, и „Атлетико“ (Мадрид) вече задействаха план с намаляване на парите за заплати. Същото направиха клубове в Италия, Германия и Фрамция.Коментар на новината чрез Facebook