Защо "Ефбет" предлага на "Левски" седем пъти повече спрямо 2018 г.

Защо Ефбет предлага на Левски седем пъти повече спрямо 2018 г.

© LAP.BG

Минаващият през тежък период „Левски“ обяви в сряда, че е получил писмено предложение за спонсорство от хазартната компания „Ефбет“. От букмейкъра заявяват готовност да станат генерален спонсор срещу 8.5 млн. лева с ДДС на година, но при условие – собствеността на клуба да се промени.

Сумата е около седем пъти по-висока спрямо това, което същата компания е давала на „Левски“ преди по-малко от година и половина. По думи на съдружника в Brobet limited, която оперира хазартни игри под марката „Ефбет“, Цветомир Найденов договорът с футболния клуб тогава е бил за 1.2 млн. годишно („Ефбет“ беше генерален спонсор на „Левски“ до идването на Васил Божков през март 2019 г.).

Поради липсата на публични данни за спонсорските договори в българския спорт е трудно да се прецени размера на предложението спрямо останалите. Сумата е сериозна, но офертата е трудноизпълнима.

„Дневник“ изпрати въпроси към хазартната компания защо сега предложението е в пъти по-добро.

„Всички сме свидетели последните седмици на зова за помощ на изпълнителния директор на ФК „Левски“ Павел Колев и притесненията му, че „няма пари за „Левски“, „Левски“ ще фалира“. „Ефбет“ e социално отговорна компания от хазартния сектор, наш дълг е да помагаме на спорта в България. От друга страна, като предлагаме сериозен спонсорски договор, се надяваме да вдъхновим и други български компании да подпомогнат спорта у нас“, отговори Цветомир Найденов.

Не е ясно обаче дали предложението към „Левски“ може въобще да се превърне в договор

Условието – Божков да не е собственик – е свързано с действията на Найденов спрямо дългогодишния им партньор и все още съдружник в няколко фирми. В края на миналата и началото на тази година той обвини пред медии Божков от спестяването на такси за частните лотарии до заплахи за убийство и изнасилвания, а след това прокуратурата започна едно след друго разследвания и повдигна обвинения. Досега те са общо 11 за бизнесмена, който в момента е задържан в ОАЕ. Атаката на държавата срещу Божков, в която влезе и закон за забрана на частните лотарии, доведе и до ситуацията с „Левски“. Това постави отново въпроса за зависимостта на футболните отбори само от парите на собствениците им (наречено „моделът „бащица“).

От „Ефбет“ заявяват в отговор на въпрос на „Дневник“, че

нямат интерес към собствеността в „Левски“:

„Нито намерение да ставаме собственици не само на ФК „Левски“, но и ЦСКА или друг български или чуждестранен клуб. Нямаме амбиции да сме собственици на футболни или на каквито и да е спортни клубове. Целта ни е да ги подпомагаме, като рекламираме при тях“.

Цветомир Найденов добавя, че рекламират в над 100 български клуба по футбол, баскетбол и волейбол, както и във федерациите по баскетбол и волейбол. В началото на януари пред „Капитал“ от фирмата казаха, че стойността на тази подкрепа е около 25 млн. лева годишно.

„Ефбет“ е спонсор и на първа лига, но на въпроса на „Дневник“ за каква сума – Найденов отговори, че договорите са търговска тайна. Не е ясно каква е сумата за „Лудогорец“, който също носи името на фирмата на екипите си, но би било нелогично, ако е по-ниска от актуалното предложение за „Левски“. „Ефбет“ е и в основата на развитието на втородивизионния „ЦСКА 1948“.

Писмото на Ефбет до Левски и отговорът на клуба

© levski.bg

Писмото на „Ефбет“ до „Левски“ и отговорът на клуба

Според информация на „Дневник“ договорът на „Левски“ с притежаваната от Васил Божков „Национална лотария“, чрез който компанията рекламира 7777.bg на екипите на отбора, е изтекъл и няма пречки да бъде подписан нов с друга компания.

В писмото до „Левски“ букмейкърът твърди, че са били сменени принудително като генерален спонсор, след като Георги Попов стана мажоритарен собственик на футболния клуб. Изпълнителният директор на футболния клуб Павел Колев отговаря, че „с предложението са запознати членовете на управителния съвет и предстои да запознае акционерите на дружеството при свикване на общо събрание на акционерите на клуба“.

Кризата в „Левски“ – въпроси и отговори – четете тук
Колко е зависим „Левски“ от финансирането на Васил Божков – четете тукКоментар на новината чрез Facebook