Загубите на Висшата лига ще надхвърлят 1 млрд. паунда, ако сезонът бъде прекратен

Загубите на Висшата лига ще надхвърлят 1 млрд. паунда, ако сезонът бъде прекратен

© Associated Press

Невъзможност за завършване на сезона във Висшата лига може да се отрази много негативно върху финансовото състояние на английското футболно първенство. Експерти изчисляват, че загубите биха били прекалено големи, затова и ръководителите на лигата държат сезонът да завърши, когато пикът на епидемията от коронавирус бъде преминат.

Все още няма информация дали Висшата лига е застрахована от пандемии и възможно анулиране на мачове. Това повдига и въпроса дали при обявяване на край на сезона ще дължи сумата 762 млн. паунда на Sky и BT Sport, които държат телевизионните права за Острова.

За момента Висшата лига отказва да коментира тези въпроси официално. Ръководителите на другите големи първенства в Европа обаче разкриват, че никой шампионат няма подобни застраховки.

Специалистът по анализиране на спонсорството в спорта доктор Петер Ролман вярва, че общите загуби на Висшата лига и 20-те клуба при анулиране на сезона ще достигнат 1.2 милиарда паунда.

„Тази сума наистина е стряскаща. Това са пари от продадени билети, телевизионни права, артикули и друг маркетинг“, коментира Ролман.

Според него при доиграване на сезона пред празни трибуни загубите ще бъдат лимитирани до едва 170 милиона паунда. „Да, много клубове ще изгубят приходите от билети, които са основно перо, но ще изпълнят задълженията си към спонсори.“

„Никой не е почитател на мачовете без публика, но те може да са единственият начин клубовете да оцеляват. Без приходи от телевизии, спонсорство и постъпления от фенове те могат да оцелеят само в краткосрочен план“, завършва Ролман.Коментар на новината чрез Facebook