Ефектът на доминото: как отлагането на игрите в Токио се отразява на спортния календар

Ефектът на доминото: как отлагането на игрите в Токио се отразява на спортния календар

© Reuters

Безпрецедентното отлагане на олимпийските игри в Токио вече обърка много планове, а финансовото отражение тепърва ще бъде оценено. Освен икономическата страна на ситуацията провеждането на най-голямото спортно събитие през 2021 вместо през 2020 г. повдига и въпрос за объркването на спортния календар.

Първо това ще се отрази най-вече върху световното първенство по лека атлетика. Шампионатът на планетата трябва да се проведе през август 2021 г., но новите дати на игрите в Токио се покриват с него.

Олимпиадата ще бъде между 23 юли и 8 август, което прави невъзможно провеждане на световното от 7 август. От Международната лекоатлетическа федерация (IAAF) вече съобщиха, че работят по план за отлагане за 2022 г.

„В тези времена трябва да бъдем гъвкави и да се напасваме според ситуацията. Вече обсъждаме с организаторите в Орегон да насрочим световното с година по-късно“, коментираха от IAAF.

Това обаче от своя страна влиза в конфликт с Европейската атлетическа асоциация, която трябва да проведе европейското първенство между 11 и 22 август 2022 г. „Разговаряме и с европейската асоциация, защото трябва да изчистим въпроса.“

Все още не е обявено дали Европейската атлетическа асоциация ще пренасрочи шампионата на Стария континент.

Световното първенство по лека атлетика също ще бъде отложено с една година

© Reuters

Световното първенство по лека атлетика също ще бъде отложено с една година

През лятото на 2022 г. е насрочено и друго голямо спортно събитие – Игрите на британската общност. Те трябва да се проведат между 27 юли и 7 август 2022 г. в Бирмингам.

От промяната в датите на олимпийските игри в Токио ще пострада и Обиколката на Франция. Най-голямото колоездачно състезание е пряко зависимо от олимпиадата, като шосейното колоездене е и олимпийски спорт. През 2021 г. Тур дьо Франс трябва да се проведе между 2 и 25 юли, но вероятно ще се стигне до изместването му със седмица по-рано, за да може колоездачите да участват в Токио.Коментар на новината чрез Facebook