Еверест и голямата страст на Лакпа, която преследва с цената на всичко

Еверест и голямата страст на Лакпа, която преследва с цената на всичко

Тя не е звезда с милиони последователи в „Инстаграм“, но е изкачила Еверест девет пъти, което е рекорд за жена. Няма спонсори, като през голяма част от годината работи като мияч на чинии, касиерка и чистачка, за да поддържа жива страстта си към алпинизма и да се грижи за трите си деца.

Лакпа шерпа е първата жена, която успешно изкачва и впоследствие слиза невредима от Еверест. Това се случва през 2000 г., като догодина е отправила поглед към десетата си експедиция.

„Отивам, но знам, че ще се прибера. Трябва да се прибера“, разказва Лакпа.

Тя живее скромно, като изпитва трудности да събира пари за тренировки и пътувания с минималната си заплата, която получава като мияч на чинии. Лакпа не може да си позволи кола и често ходи до работа пеша или използва Uber.

Тя израства в Балахарка, село в региона Макалу в непалските Хималаи. Лакпа (вероятно на 45 години) не е сигурна в точната си възраст, тъй като няма свидетелства за раждане, а всичките й 11 братя и сестри са родени вкъщи. Като малка със семейството й са живели без ток и младите момичета не са посещавали училище.

Хималайската корона на Нирмал Пурджа: Вяра, рекорди и… задръстване под Еверест

„Може да видите семейството ми по телевизията. Това са шерпите, които изкачват Еверест. Ако нямаше шерпи, никой нямаше да може да изкачи Еверест“, казва Лакпа.

Тя се ядосва, когато чува хората да говорят, че всеки може да се качи на Еверест, стига да има пари, но осъзнава, че това й дава препитание по време на сезона. Средно изкачване със западен водач струва 50 хиляди долара, докато при непалците цената е 30 000 долара.

„Защо вършим тази работа? Защото другата възможност да изкарваме пари е да отглеждаме картофи“, разказва Лакпа.

Тя е направила едно от изкачванията осем месеца след раждането на първото си дете, а в друг случай е била бременна във втория месец. Тя няма диетолог или треньор и необходимостта да плаща наем не й позволяват вложи цялото си време в алпинизма.

През 2004 г. тя преминава през труден момент, когато съпругът й, с когото се запознават в планината, я удря демонстративно при едно от изкачванията на Еверест. Последват дълги години на тормоз и малтретиране, като след няколко хоспитализации в крайна сметка през 2012 г. разводът е факт и Лакпа получава попечителството над децата.

Нейната мечта е през май да изкачи Еверест и след това да се насочи към К2, който й е убягвал преди заради лошо време. Знае, че планът й е амбициозен, но не вярва, че начинанието й е лудост.

„Всички екстремни спортисти са луди. Но аз искам да покажа на света, че мога да го направя. Искам да покажа на жените, които приличат на мен, че също могат“.

„Катеренето е моят начин да избягам от миенето на чините и е възможност да осигуря по-добър живот на момичетата. Няма бърз път към мечтите“, допълва Лакпа.Коментар на новината чрез Facebook