Григор Димитров: Мотивацията е различна, но всеки ден си поставям малки цели

Григор Димитров: Мотивацията е различна, но всеки ден си поставям малки цели

© Associated Press

Поставяне на малки цели и мачове срещу въображаеми съперници. Това е рецептата, с която Григор Димитров поддържа мотивацията си при липсата на тенис турнири.

Пред Tennis Channel българинът заяви, че по време на изолацията се е откъснал за няколко седмици от спорта и се насладил на всичко извън тениса. Димитров уточни, че заради пандемията е решил да остане в Калифорния, където живее в последните три месеца и продължава да поддържа форма.

„Имам възможност да прекарам доста време на корта, за да работя върху някои неща. По това време миналата година бях контузен и нямаше как да бъда повече часове на корта. Малко по малко се приспособих към условията по време на карантина. Живеех ден за ден. Правех много упражнения във фитнеса, защото исках да остана във форма и винаги ми харесва да предизвиквам себе си“, каза Димитров.

Българинът заяви, че най-трудната част е била свързана с начертаването на план за тренировки.

„Не знаеш колко точно да тренираш, кога и за какво да си готов. В моя случай беше по-различно, тъй като преди година трябваше да се справя с контузия в рамото. Нямах възможност да тренирам по начина, по който исках. С треньора ми седнахме и му казах: „Слушай, нека да действаме разумно в тренировките, да не прекаляваме, защото преди правех точно това“.

Всеки ден, когато излизам на корта, се стремя да си поставям правилните цели – дали ще е да развия елемент от играта ми, или искам да работя върху сервиса или ретура. Каквото и да усещаме, че трябва да направим този ден, опитваме се да сме фокусирани на 100% върху него. Дори мотивацията да е различна и да няма турнири, за които да се готвим, всеки ден си поставям малки цели“, каза Димитров.

Българинът, който наскоро навърши 29 години, се пошегува, че всеки ден избира на случаен принцип състезател от ранглистата и впоследствие си представя, че излиза срещу него на корта.

Димитров си припомни най-големия си успех в кариерата – титлата от финалния мастърс в Лондон през 2017 г.

„В онази година беше важно просто да участвам. Всичко беше като илюзия. След като мачовете започнаха, усещах, че сякаш не мога да загубя. Бях в зоната, но е трудно да поддържаш високо ниво през целия турнир. Все още си спомням някои резултати и начина, по който играх. Всичко вървеше толкова гладко и почти си мислех, че нещо може да се обърка, но си казвах дали не мога да спечеля още един кръг.

На финала играх срещу Давид Гофен. Това беше петата ни среща през годината и си мислех: „Господи, пак ли трябва да играя срещу него“. Какво би станало, ако всичко отиде в негова полза. Битката беше невероятна, последният сет бяхме нервни, и двамата играхме най-добрия си тенис, но няколко точки решиха мача. Спомням си при мачбола как се молех да пропусне онова воле“, допълни Димитров.

Българинът ще се завърне на корта с участие в серията демонстративни турнири на Балканския полуостров през юни и юли.Коментар на новината чрез Facebook