В търсене на рекорд шерпи започнаха зимно изкачване на Еверест

За последно зимно изкачване на Еверест е правено през 1993 г.

© Associated Press

За последно зимно изкачване на Еверест е правено през 1993 г.

Четирима шерпи се впуснаха в рисковано предизвикателство да изкачат рекордно бързо Еверест (8848 м) през зимата. Целта на мисията към най-високия връх в света е тя да продължи пет дни.

Водач на групата е Таши Лакпа, който е изчаквал Еверест осем пъти. Последното зимно изкачване на върха е направено през 1993 г., като през годините много експедиции са се проваляли в опитите си.

„Знаем, че е рисковано и трудно да се изкачи Еверест през зимата, но ние сме много добре аклиматизирани и подготвени. Екипът ни е силен и имаме увереността, че можем да го направим“, каза Таши преди групата да отлети с хеликоптер към базовия лагер.

В екипа са още Пасанг Нурбу, Минг Темба и Халун Дорчи, като всеки от тях е изкачвал поне два пъти най-високия връх в света, съобщава „Дойче веле“.

Температурите на Еверест през зимата стигат до минус 40 градуса по Целзий. Това прави изкачването по-рисково спрямо пролетния сезон през април и май, когато условията са по-добри.

2019 беше една от най-смъртоносните за Еверест. В опит да изкачат върха загинаха 11 души, като голям проблем са задръстванията от хора в подножието му.

Четиримата шерпи, които се впускат в предизвикателството

© Associated Press

Четиримата шерпи, които се впускат в предизвикателствотоКоментар на новината чрез Facebook