"Витоша ски" обяви, че иска да възстанови Княжевския лифт

От Княжевския лифт са останали четири стълба и просека до Копитото.

© Юлия Лазарова

От Княжевския лифт са останали четири стълба и просека до Копитото.

Собственикът на въжените линии на Витоша, „Витоша ски“ АД, обяви днес, че е внесъл в Столичната община предложение за подробен устройствен план на Княжевския лифт. Този лифт е произведен през 1962 г. и спира да работи през 1994 г., след тежък инцидент. Собственикът на лифтовете досега отказваше да ги обнови с мотива, че Законът за горите и действащият план за управление на Природен парк „Витоша“ му пречат за това.

Защо изведнъж пожелаха да го възстановят?

На 3 февруари общинските съветници от „Демократична България“ внесоха в Столичния общински съвет пакет от мерки за улесняване на достъпа на софиянци до Витоша. Една от мерките е кметът Йорданка Фандъкова да предприеме действия, за да осигури възстановяването на Княжевския кабинков лифт и на седалковия Драгалевски лифт.

Фандъкова може да изиска от собственика на двата лифта – „Витоша ски“, да ги поправи, каквото право й дава Законът за устройство на територията. Ако „Витоша ски“ откаже, кметът може да включи двата лифта в Програмата на Столичната община за придобиване на общинска собственост през 2020 г. Тя ще се разгледа и гласува на утрешната сесия на СОС.

Днес „Витоша ски“ изпрати до медиите съобщение, че вече е внесено предложение в общината за възстановяване на Княжевския лифт.

Докъде ще стига лифтът

През 2016 г. „Витоша ски“ предлага кабинката Княжево-Копитото да се продължи до малките ски зони над „Златните мостове – Ветровала, Конярника и Офелиите. „Това е нашата идея“, заяви тогава Радослав Пеев, завеждащ сектор ски писти във „Витоша ски“. Той уточнява, че този лифт е единственият на Витоша, който не е възможно да бъде възстановен в същия си вид.

„Дневник“ запита днес изпълнителния директор на „Витоша ски“ АД инж. Костадин Костадинов дали сега идеята е същата.

„Този въпрос сега не се обсъжда. Имаме друга визия за там. По този въпрос засега нищо не е уточнено“, заяви лаконично той.Коментар на новината чрез Facebook