Васил Божков за "Еврофутбол": Няма логика в криза да се отнема хлябът на 2300 души

През юли 2019 г. Божков се срещна с премиера Бойко Борисов като собственик на футболния клуб Левски, за да обсъдят заедно с други собственици на клубове състоянието на съдийството.

© Дневник

През юли 2019 г. Божков се срещна с премиера Бойко Борисов като собственик на футболния клуб Левски, за да обсъдят заедно с други собственици на клубове състоянието на съдийството.

Няма логика във време на глобална пандемия над 2300 души да бъдат оставени без препитание по решение на група чиновници. Така бизнесменйт с интереси в хазарта Васил Божков коментира вчерашното решение на Комисията по хазарта да отнеме временно лиценза на контролираното от него дружество „Еврофутбол“

Божков е в Обединените арабски емирства от януари, където изчаква решението на местните власти дали да го екстрадират в България по над 10 обвинения като ръководител на престъпна група. Лицензът е временно отнет, защото според регулатора дружеството с години е плащало на държавата по-ниски такси, отколкото законът предвижда. Според компанията обаче законът допуска възможност за избор – дали плащанията да са върху 20% от печалбата, както тя е предпочела, или 15% от оборота, каквото, според днешното виждане на държавата, е трябвало да направи.

Според Божков, чиято декларация е разпратена до медиите от пресцентъра на „Нове холдинг“, вчерашното решение на Комисията по хазарта е израз на „безпрецедентно лицемерие“. „Тенденциозното „замразяване“ на работещ бизнес и изпращането на още 2 300 души на борсата през трите месеца, в които икономиката ни е поставена пред едно от най-големите си изпитания, е извън всякаква логика“, пише той. Според него група персони „паразитират върху труда и способностите на хората“, а „некомпетентността на управляващите отново ще бъде платена от държавния бюджет“.

Божков иронизира премиера, който в началото на кризата призова българските работодатели да продадат скъпите си автомобили, за да могат да платят заплати на своите работници: „Правителството призовава бизнеса към продажби на лично имущество,докато продължава да извършва злоупотреби. Може би това е стъпката, преди то да бъде конфискувано или запорирано?“, пита риторично той.

„Данъците и таксите, които са били плащани досега по закон могат да се окажат престъпление, а всеки да бъде преследван. Семейството му също. Ако сте работодател, служителите Ви могат да бъдат задържани, а бизнесът Ви – заграбен“, пише Божков.Коментар на новината чрез Facebook