БФС: Футболното първенство се завръща на 5 юни със съкратени плейофи

Ако тренировките бъдат подновени в средата на май, футболните мачове ще се върнат на 5 юни

© LAP.BG

Ако тренировките бъдат подновени в средата на май, футболните мачове ще се върнат на 5 юни

Българският футболен съюз (БФС) обяви, че първенството ще се завърне на 5 юни. Решението е взето от след заседание на експертната работна група, включваща представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

Посочва се, че планът минава през „възстановяване на тренировъчния процес в средата на май“. Ако първенството бъде подновено, а след това форсмажорни обстоятелства наложат ново спиране, сезонът ще бъде обявен за приключил при моментното класиране след последния изцяло изигран кръг.

Първенството беше спряно на 13 март заради обявеното извънредно положение. До края на редовния сезон остава да се изиграят два кръга, а след това първите шест трябваше да играят по десет мача в плейофите. Според обсъдения вариант обаче плейофите ще са от пет вместо от десет кръга, тъй като заради това, че мачовете ще са пред празни трибуни, „до голяма степен би се елиминирал факторът домакинско предимство“.

От БФС пишат на сайта си, че решенията са взети „с цел постигане на максимално справедлив завършек на футболния сезон в Първа професионална лига“ и „с цел задоволяване на огромната обществена нужда от подновяване на футбола у нас“.

Намеренията са сезонът да приключи на 11 юли след изиграването на баража между седмия и третия за мястото в Лига Европа. „При успешно доиграване на сезон 2019/2020 в този формат финалът за Суперкупата на България ще се проведе на 22 юли, а стартът на сезон 2020/2021 ще бъде даден на 25 юли“, посочват от футболния съюз.

По-рано началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви по темата за подновяването на мачовете: „Това е динамичен процес, който се оценява с всеки ден. Засега няма разписани достатъчно сигурни процедури за евентуално пускане на първенството. В момента се обсъждат теми за възстановяване на тренировъчен процес. Това са две различни неща.“

БФС посочва, че е в постоянна връзка с щаба и властите и съобразява с тях решенията си.

Експертната група е попитала участниците в Купата на България ЦСКА, „Левски“ и пловдивските „Локомотив“ и „Ботев“ дали полуфиналите да са в два мача, както беше планирано, или да са в един двубой. Финалът за купата е насрочен за 4 юли.

На отборите от Втора лига са предложени два варианта – за доиграване на 12-те кръга с край на сезона на 13 юли или прекратяване на сезона при сегашното класиране. „При последния вариант лидерът в класирането към момента получава автоматична промоция за сезон 2020/2021 в ППЛ, а отборите на второ и трето място ще играят баражи срещу представители на ППЛ“, гласи решението, а времето за отговор на клубовете е до 10 май.

Ако се наложи ново прекъсване на мачовете, тогава сезонът ще бъде обявен за приключил, а за крайно ще бъде прието класирането след последния изцяло изигран кръг. „Ако към този евентуален момент финалът за Купа България не е проведен, за участие в евроурнирите ще бъдат заявени първите четири отбора в класирането на Първа лига, в противен случай едната квота ще бъде определена чрез турнира Купа България“, добавят от БФС.Коментар на новината чрез Facebook