Борисов за "Левски": За стария им собственик трябва да се обърнат към прокурорите

Борисов за Левски: За стария им собственик трябва да се обърнат към прокурорите

© Стоп кадър от Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов определи волно или неволно Васил Божков като „стария собственик“ на „Левски“ след въпрос по време на пресконференция. Премиерът беше попитан дали държавата ще откликне на призива на привържениците на сините да окаже подкрепа.

Зад собствеността на „Левски“ продължава да стои Божков, срещу когото има 11 повдигнати обвинения от прокуратурата. Борисов повтори думите на министъра на спорта Красен Кралев от вторник, че държавата ще помогне на клуба, но при смяна на собствеността.

„Говорих с Павел Колев (изпълнителният директор на „Левски“). Първо, за стария им собственик те трябва да се обърнат към прокурорите, защото те са запорирали всички сметки и вървят дела. Така че дори и да се изкажа по темата, означава да се намеся в друга власт, което не искам да направя“, каза Борисов.

„Те имат отворена сметка, по която да могат да си продължават дейността. Ако искат кредит, ще им дадем, ще им намерим кредит. Договор за реклама също съм… Уговорили сме го с колегите„, заяви министър-председателят. И уточни, че „не можем да преведем пари при неясен собственик“.

По думите му ако не се реши въпросът със собствеността, „значи не им е мил „Левски“.

Още през януари Борисов посъветва представители на водещите фенски организации привържениците да вземат акциите на клуба, макар и да не каза как това може да стане. Впоследствие започна акцията срещу Божков и бизнесите му, а бизнесменът от хазартния сектор замина за чужбина. В момента има искане за екстрадиране на Божков и на реалния собственик на „Левски“ Георги Попов, срещу когото също има повдигнати обвинения.

Борисов посочи, че държавата е помагала на много клубове. „Всеки, който е искал, и фенклуб и спортен клуб, съм ги приемал. Когато си изяснят собствеността и дойдат с предложение, разбира се… Много шалчета са ми дали на врата за това, че сме помогнали по един или друг начин на много отбори. Освен това много зали се направиха“.

„Трябва да се намери начин да им се помогне. „За“ съм. По никакъв начин да не се унижи клубът и неговите привърженици. Това е славен клуб. Разбира се, всеки друг клуб би казал същото. И ако дойдат с приемливо – да не е с държавна помощ…“, добави премиерът.Коментар на новината чрез Facebook