Бивш партньор на Божков: Финансовият министър не е знаел как не се плащат хазартни данъци

Цветомир Найденов

© Юлия Лазарова

Цветомир Найденов

Съсобственикът на букмейкъра „Ефбет“ и бивш партньор на Васил Божков в хазартния бизнес Цветомир Найденов заяви в интервю по „Нова телевизия“ в понеделник (11 май), че не е работа на финансовия министър да познава облагането в хазарта. По думите му са лъжа твърденията на Божков, че министърът на финансите Владислав Горанов е знаел за „неговото неплащане на данък“. Найденов, който е основен свидетел срещу Божков, твърди, че това е ставало само с помощта на служители на комисията за хазарта. Той дори изрази съмнения, че бившият му съдружник се е срещал с Горанов – нещо, което вече беше потвърдено от финансовия министър.

В петък Божков, срещу когото има 11 повдигнати обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, призова Горанов да подаде оставка. Бизнесменът заяви, че много пъти се е срещал лично и обсъждал хазартния бизнес само с Горанов, който пък не го е оставял да стигне до комисията по хазарта. Горанов отвърна, че не вижда нищо лошо в това, че се е срещал с Божков, както и с други с успешен бизнес. „Не нося вина, че негови служители заедно с членове на Държавната комисия по хазарта са прилагали грешно закона и се дължат 700 млн. лв.“, каза министърът. Той твърди, че в продължение на 5 години не е разбрал за тази грешка. Министър-председателят Бойко Борисов пък каза, че „не влизал в обяснителен режим с обвиняеми“ от 2001 г.

Найденов: Горанов не е знаел

„Лъжа е това, че финансовият министър е имал нещо общо със законодателството от 2014 г. Лъжа е, че финансовият министър е знаел за неговото неплащане на данък“, заяви Найденов в сутрешния блок на „Нова“.

Той и брат му Боян Найденов (който дълги години беше изпълнителен директор на притежаваната от Божков „Еврофутбол“, в която съдружник е и бащата на братята – Стефан Найденов) внесоха сигнал срещу бившия си партньор през декември 2019 г. за престъпления от страна на Божков – за различно облагане на лотарийните игри и за заплаха за убийство. И преди, и сега той твърди, че през почти 30-те години, в които са съдружници, не бил разбрал с какво се занимава Божков и започнал да се интересува миналото лято, когато той им поискал дялове от „Ефбет“ (в един период Божков е бил съдружник във фирмата, която оперира игрите под този бранд, и в това беше разминаването имал ли е някога дялове, които си е поискал, или не, заради което Найденови твърдят, че иска да им вземе фирмата).

Найденов обясни, че не е бил приятел на Божков и не е запознат да се е срещал с Горанов. „Никога не съм знаел, ако е имало такива неща. Но той по принцип Васил вярна дума не казва, така че може да лъже и сега за тези чести контакти, ако въобще е имало такива. Но аз не съм чувал. Той не ми е казвал. Въобще не ме е интересувало“, заяви Найденов, въпреки че финансовият министър потвърди за тези срещи.

„Имаме над 20 различни съдружника. Мога ли да знам кой с какво се е занимавал. Чувал съм различни неща, но не съм се задълбавал“, твърди Найденов. Така той избягва въпросите дали техните общи фирми не са се възползвали от влиянието на Божков толкова години и реагират едва сега. От една страна, Найденов твърди, че не е бил близък с вече обвиняемия, от друга, разказва неща от кухнята на бизнеса им.

В интервюто си Божков заяви, че Горанов не му е давал достъп до комисията. Найденов твърди обратното, като Божков я е „държал“ и без знанието на министъра „се е възползвал от слабостите в системата“.

„Номерът е да ти минат първите пет декларации и вече другото върви по вода. Плюс това хазартът е много специфична материя – специално това облагане там. Това не е и работа на финансовия министър да го знае. Или на който и да е министър, чиито подопечни са в петчленката. Това го знаят шефът на контрола, председателят на комисията и един счетоводител. Комисията по хазарта е много самостоятелен орган“, каза Найденов.

По думите само петима души в комисията по хазарта и двама-трима оператори знаели, че не се плаща коректно данъкът от страна на фирмите на Божков. „Капитал“ съобщи преди няколко месеца, че освен „Национална лотария“ „Еврофутбол“ също е спестявал данъци по подобна схема. Найденов днес не беше питан за това.

Основният спор е за облагането на моментните лотарийни игри (билетите) – „Ню геймс“ (дружеството, което оперираше „Национална лотария“) е подавало месечните декларации, като използвало двусмислен текст в закона и е избрало да плаща не върху не 15% от събраните залози, а 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди). Подобна схема е прилагал и „Еврофутбол“ при плащането на данъци.

„Аз не знаех, бях чувал. Не ми е бизнес да ходя да го разровя това и да видя какво се случва. Вече, като ме принуди, плашейки ме да ме убие, викам: „Я да видя през годините какво е правил този човек“, посочи Найденов. „Той имаше един бизнес по-дълго време – държи комисията по хазарта и рекетира останалите, включително и нас. Никой не му го е позволявал, той сам си го прави.“

Найденов твърди, че още през 2016 г. Божков ги е рекетирал. Тогава обаче не подали сигнал, като не отговори ясно защо.

„Честно да си призная, не мислех, че ще му направят нещо. Още миналата година септември ми казахме: „Мислим да се оплачем от действията ти в полиция, в прокуратура. Той ни каза: „Никой нищо не може да ми направи в тази държава.“ Каза, че е над закона, над парламента. Не съм смятал, че г-н Цацаров (тогавашният главен прокурор) нищо няма да му направи, просто сега опря ножът до кокала – той ни плаши с убийство“, заяви Найденов (в началото на годината той твърдеше, че има запис на тази заплаха, но от разпространените по-късно от прокуратурата части от записи не се чува такава реплика на Божков).

На въпрос кой е допуснал Божков да се чувства недосегаем той отговори: „Никой не го е допуснал. Той сам си го направи. Просто е използвал слабостите в системата и се е развивал така. Докато не се намери някой да му извади нещата на показ.“

Найденов каза още, че според него бившият им съдружник е правил записи на всички срещи. Той заяви, че Божков е имал лична връзка с певицата Лилана над 10 години и от думите му се разбра, че тя е посещавала редовно „Нове холдинг“.Коментар на новината чрез Facebook