Без шпагати и тренировки по петима: мерките на Висшата лига за завръщане

Без шпагати и тренировки по петима: мерките на Висшата лига за завръщане

© Associated Press

Клубовете от Висшата лига ще трябва да спазват строги правила при подновяването на тренировките в условията на кризата с коронавируса. Играчите и отборите вече са получили документ от 40 страници с препоръки как да се провеждат заниманията.

Той е за първия етап от тренировките, за който все още няма определена дата. Счита се, че шефовете на Висшата лига и някои от отборите са изразили желание да започнат с тренировките още от понеделник.

„Заниманията трябва да бъдат ограничени до 75 минути“, гласи документът, който е публикуван и от BBC.

В него се казва още, че първоначално ще се тренира на групи от по пет души. Ще бъде наложена забрана за шпагат и физически сблъсъци, за да се ограничи контактът между играчите.

Клубовете ще трябва да правят тестове за коронавирус на играчите си два пъти седмично, а преди всяка тренировка ще се мери температурата им. Също така тренировъчните пособия, помещенията на базите, флагчетата на корнерите и гредите на вратите ще се дезинфекцират след всяко занимание.

Планът „Рестарт“ не среща пълно одобрение от клубовете. Той предвижда да се играе на неутрални терени до края на сезона, а редица отбори са недоволни, че ще изгубят домакинското си предимство, въпреки липсата на публика. Някои участници дори призоваха през сезона да няма изпадащи клубове.

Според „Гардиън“ клубовете ще търпят загуби от минимум 340 милиона паунда, дори ако първенството бъде подновено. Те ще трябва да върнат между 342 милиона и 400 милиона паунда за телевизионни права, тъй като поради пандемията те нарушиха условията на договора за излъчване на мачове.

Ако сезонът не бъде завършен, клубовете ще трябва да върнат около 911 милиона лири.Коментар на новината чрез Facebook