Безкрайната хегемония: докъде се простира доминацията на "Байерн"

Безкрайната хегемония: докъде се простира доминацията на Байерн

© Reuters

Байерн“ вече е шампион, както обикновено. Това е скучно и тъжно“.

Тези думи на огорчение от вратаря на „Арсенал“ Бернд Лено, който преди играеше в „Байер“ (Леверкузен), предшестваха поредната титла на тима от Мюнхен. Картината не се промени и този сезон, като за осма поредна година баварците са на най-високото стъпало в Бундеслигата.

През годините клубът е притегателно място за германски таланти и чуждестранни звезди, а с финансовата си мощ и умелото управление „Байерн“ отдавна няма конкуренция в първенството. На местно ниво преследването на собствените рекорди е сред малкото предизвикателства пред тима.

Но какви изводи донесе осмата поредна титла на баварците и какви са изгледите хегемонията на отбора от Мюнхен да приключи в близко бъдеще?

Последните две титли на „Байерн“ дойдоха по-трудно на фона на хегемонията преди това, но те следваха една и съща линия на развитие. До средата на сезона баварците изпитваха затруднения и изоставаха, но впоследствие никой от конкурентите се успяваше да поддържа постоянство, за да застраши първото място на тима от Мюнхен.

През сезон 2018-19 това беше „Борусия“ (Дортмунд), който в един момент водеше с девет точки пред „Байерн“. Тази кампания „Лайпциг“ беше отборът, който изглеждаше готов да наруши доминацията на баварците, като тимът на Юлиан Нагелсман имаше четири точки преднина на върха.

Очакванията за вълнуващо първенство отново се изпариха, след като „Дортмунд“ остана единственият преследвач на „Байерн“. За пореден път жълто-черните показаха неумение да задържат нивото в дългосрочен план и отново остават, колкото близо, толкова и далеч от титлата.

Спасението за „Байерн“ дойде от умението на ръководството да решава проблеми, докато все още има достатъчно време за реакция. През ноември Нико Ковач беше заменен от помощника си Ханзи Флик, който върна магията в Мюнхен и остана за постоянно с договор за три години.

„Отборът има шанс да спечели требъл. Малко късмет винаги е необходим, но индивидуалното качество и това, което Ханзи Флик направи с тима през последните шест месеца, е велико“, каза президентът на „Байерн“ Херберт Хайнер.

Без бира и шумни празненства премина радостта от титлата на баварците

© Reuters

Без бира и шумни празненства премина радостта от титлата на баварците

Под ръководството на Флик същият този състав се преобрази и задмина всички очаквания. Той се превърна в треньора с най-добър старт в историята на „Байерн“, като германският специалист спечели 26 от първите си 29 мача начело на отбора.

Флик е и първият треньор в Бундеслигата, който излезе победител в 11 поредни двубоя. В допълнение в 45 мача във всички турнири тимът е вкарал 132 гола, което е рекорд за германски отбор.

С приятелското си отношение към футболистите Флик успя да изгради доверие в техните очи, което се отплати на терена. Роберт Левандовски продължи да впечатлява с головия си нюх, Томас Мюлер възкръсна и отново е на върха по асистенции, Йошуа Кимих се утвърждава като следващия лидер на „Байерн“, а успешното налагане на 19-годишния Алфонсо Дейвис дава предпоставка за бъдещи успехи.

Цифрата осем крие символиката на безкрайността. Разликата с конкурентите все още е голяма въпреки скъсяването на дистанцията и куража, с който отборите вече излизат срещу баварците.

„Хората искат вълнуваща битка за титлата, но не виждам да има вълнуващо първенство в близко бъдеще. „Байерн“ е твърде силен“, допълни Лено.

Без дългове и с финансова мощ в условията на криза след коронавируса клубът може спокойно планира как да подсили състава си за следващия сезон.

Силните изяви и по-ранното подновяване на Бундеслигата дори поставят „Байерн“ с лека преднина пред останалите за спечелване на Шампионската лига. Турнирът, който служи за измерител на нивото на баварците, за разлика от Бундеслигата, която изглежда още дълго ще бъде запазена зона за баварците.Коментар на новината чрез Facebook