Беат Фойц спечели за трети път легендарното спускане във Венген

Беат Фойц спечели за трети път легендарното спускане във Венген

© Reuters

Швейцарецът Беат Фойц спечели спускането на пистата „Лауберхорн“ в курорта Венген, част от Светвната купа по ски алпийски дисциплини. Световният шампион в дисциплината от 2017 г. взе трета победа в швейцарския курорт и донесе 28-и успех на домакините във Венген.

Швейцария отстъпва единствено на Австрия (30) по брой победи не легендарната писта.

Фойц се изравни с легендата на австрийските ски Франц Кламер, който има три победи между 1975 и 1977 г. През 2020 г. беше отбелязана и 90-ата годишнина на швейцарския зимен център.

Заради тежък снеговалеж през нощта стартът беше свален, но и това не затрудни Фойц, който не допусна грешка и завърши за 1:42.53 минути, грабвайки победата. Втори на 29 стотни остана Доминик Парис, а трети завърши Томас Дресен от Германия (+0.31).

За Фойц това е втора победа през сезона след тази в Бийвър крийк и общо 13-а в кариерата му. С нея швейцарецът излезе начело в класирането за малкия кристален глобус, събирайки 400 точки. Парис е втори с 384, а трети е Дресен с 201.

При дамите се проведе гигантски слалом в Сестриере, Италия, който се оказа много драматичен. Само една хилядна раздели първите три, а на най-високото стъпало се качиха две скиорки. Победата разделиха Федерика Бриньоне и Петра Влъхова, които завършиха с равно време – 2:21.15.

Микаела Шифрин даде по-слаб резултат със само 0.01 и остана трета.

За Големия кристален глобус води американката с 946 точки, а Влъхова е втора със 713. Бриньоне е трета с 665.Коментар на новината чрез Facebook