3 признака, че прекалявате с мастурбацията

Противно на широкоразпространеното мнение, мастурбацията е също толкова естествена, колкото и самия секс. Доказателство за това са не само хората, но и животните, които са съществували много преди нас и са намирали разнообразни начини да се самозадоволят, когато наблизо няма партньор.

Самозадоволяването и при жените, и при мъжете намалява стреса, повишава ендорфините в тялото и е полезно за цялостното благополучие на организма. Както всичко в този живот обаче, дори хубавите неща трябва да се правят с мярка, предупреждава Sexwell.

Добрата новина е, че по всяка вероятност не мастурбирате твърде много. Повечето мъже твърдят, че мастурбират поне веднъж или два пъти на ден, за жените тази бройка е няколко пъти седмично до веднъж на ден, така че това не се смята за „прекомерно“. Лесно ще разберете, ако прекалявате. А ето ги и признаците:

1. Бихте го направили абсолютно навсякъде

Компулсивно мастурбиране – това означава да не можете да контролирате кога и къде мастурбирате. Компулсивната мастурбация води до сериозни проблеми в работата и социалния живот, тъй като липсва всякакъв контрол над желанията – нищо чудно да излезете от някоя изключително важна бизнес среща, да се скриете в тоалетната „за една бърза“ и да загубите представа за времето. Или да се попипвате в градския транспорт, в какъвто случай можете да притесните околните и да си навлечете проблеми с органите на реда.

2. Вече не ви доставя удоволствие

Прекомерното стимулиране на нервните окончания може временно да ги десензитира и оргазмите да не са така силни, или пък да ви отнема повече време да свършите. Използването на много мощни секс играчки също може да окаже влияние – ако имате една много силна и една слаба, може слабата да спре да ви доставя удоволствие. Или с други думи – правите го от инерция, не от удоволствие.

3. Гениталиите ви страдат

Нежните интимни тъкани на вулвата, вагината или главичката на члена, всъщност са доста издържливи, но дори те могат да поддадат на прекомерната мастурбация и да се появят ранички, подуване, раздразнение.

Добрата новина е, че всичко това е обратимо. За да се отърсите от негативните ефекти на прекомерната мастурбация е нужно просто да си вземете почивка от нея. Една-две седмици, за по-чувствителните – месец. Най-добрият лек срещу възбудата на тялото е умората – спортувайте активно. Щом дадете на тялото (и ума си) време да се възстановят, всичко ще си дойде на място. В случай, че намирате затруднение да спрете въпреки всичко, винаги можете да се консултирате със специалист психолог.

Най-важното – наслаждавайте се на тялото си – с мярка!Коментар на новината чрез Facebook