Цонко Цонев ще организира рок фестивала си в "губернаторския лагер" в Камчия

Концертът на Twisted Sisters, 28 юни 2015 г., в Каварна

© Евгени Генов

Концертът на Twisted Sisters, 28 юни 2015 г., в Каварна

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев ще организира рок фестивал на територията на руския детски лагер „Радуга“ в курорта Камчия. „Прекрасно място за нов рок фест. Море, плаж, амфитеатър, хубави групи. Какво му трябва на човека на 5 и 6 септември“, написа той в профила си във фейсбук. Публикацията е илюстрирана със снимка на амфитеатър в лагера, който е собственост на правителството на Москва.

За „Дневник“ Цонев потвърди, че организира тазгодишното издание на фестивала си в „Радуга“, от където до момента му оказвали пълно съдействие. Програмата и участниците щели да бъдат уточнени в предстоящите седмици, а на територията на комплекса щяло да бъде обособено дори пространство за палатков лагер.

В началото на годината Русия обяви плановете си да превърне лагера в „основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на интереси в Европа“. По-късно беше обявено, че тази идея ще бъде реализирана с превръщането на „Радуга“ в един от деветте „губернаторски лагера“, които страната възнамерява да открие през 2020 г. Според информационната агенция ТАСС те ще бъдат създадени по модела на младежкия център „Артек“ в анексирания от Русия Крим.

Цонко Цонев беше кмет на Каварна от 2003 до 2015 г. В този период той стана известен с фестивала „Каварна рок фест“, който му спечели прякора Кметъла.

Първите рок концертите в Каварна, на някои от най-известните рок групи от 70-те години на миналия век, бяха организирани от дружеството „Жокер медия“. Справка в Търговския регистър показва, че до края на 2010 г. мажоритарен собственик на компанията е била Лияна Ованесова Мелик-Пашаева, дъщеря на един от най-известните руски бизнесмени у нас, Ованес Мелик-Пашаев.Коментар на новината чрез Facebook