"София филм фест" отново събира на вино феновете на "Кино гурме"

София филм фест отново събира на вино феновете на Кино гурме

© David Gray, Reuters

Организаторите на „София филм фест“, който започва на 12 март, отново искат да покажат истории за вино и храна. За девети път в историята на 24-годишния международен филмов фестивал ще има „Кино гурме“.

През тази година кино предложенията са посветени на призванието да се създава вино.

Цените ще имат възможност да прекарат пред големия екран по една година в Бургундия, Шампан и Порто чрез едноименните филми.

„Една година в Бургундия“ (2013 г.) разказва за седем семейства, които отглеждат грозде и правят вино, преминавайки през изпитанията на четирите сезона. Всяка реколта е бутилирана част от историята на една година.

„Една година в Шампан“ (2014 г.) води зрителите зад кулисите на шампанското в шест различни изби – някои от които малки независими, други – знаменити.

„Една година в Порто“ (2016 г. ) показва, че времето и търпението са тайните съставки на произвежданото трапезно вино в популярния португалски град и долина на Порто. Режисьор и на трите филма е Давид Кенар, а разказвач на винените истории е популярният вносител на вино Мартин Соние.

Унгарско-американската продукция „Отбивки“ е по едноименния роман (Sideways) на американския писател Рекс Пикет. Показва пътешествието на двама приятели преди сватбата на единия от тях през винените масиви на Калифорния, което им дава ценни уроци за живота.

Брюно Совар режисира „Виното зове“ през 2018 г., за да покаже онази малка част от произвоидтелите в родината си, които правят биовина. Това е документален филм, който показва част от най-интересните нови производители.

Гурме частта на филма феста намира своята кулминация чрез „Сладък живот“ на Фелини, който както е известно не е нито за производството на вино, нито за лозови масиви. Организаторите искат да покажат отново на публиката, че животът може да бъде гурме сам по себе си. С прожекцията се отбеязват и 60 г. от премиерата на филма, носител на „Златна палма“ от Кан и на Оскар за костюми.

Партньор на тазгодишното издание феста е производителят и вносител на вина „Домейн Бояр“. Чуждестранните гости ще получават по бутилка вино, за да се запознаят с качествата на произвежданите в България напитки. Самите прожекции на филмите пък ще са съпроводени с дегустация на български и вносни вина от портфолиото на компанията.Коментар на новината чрез Facebook