Светът на АСМР еротиката

Може би някъде из широкото пространство на Интернет сте попадали на този тип клипчета – на хора, които шептят или издават други, на пръв поглед произволни звуци в пълна тишина, до голям, странен микрофон с две уши. Може би сте се питали какво е това?

Автономна сензорна меридионална реакция (АСМР) е, съвсем накратко, неволното усещане за изтръпване/настръхване, което започва от главата/тила и се спуска по гръбнака. Нещото, на което казваме „полазиха ме тръпки“ и което лесно може да се случи, когато слушаш ясни звуци близо до ушите си, които задействат тази реакция. Този особен метод за доставяне на удоволствие съвсем естествено е разлял вълните на своя ефект и в света на еротиката и мастурбацията, пише Sexwell.

Еротичният АСМР клип, за разлика от порното, цели да пренесе човек в почти медитативно състояние, в което слухът се превръща в най-силния инструмент за възбуда. Актьорите често използват специализирана техника, като 3Dio микрофон – оформен като две човешки уши. ако сложите слушалки и пуснете клип с такъв микрофон, ще почувствате, че се намирате там. Преживяването е 3D за слуха.

Когато гледате подобно клипче с човек, фокусът е предимно върху гласа и устата. В началото всичко започва под формата на релаксация, много спокойно и тихо, и слухът, потопен в тишината бързо започва да улавя и най-малките звуци: звукът от мокър език, бавното примлясване, леката целувка, цъкването на слюнка при отварянето на устните; дишането. Нарочното хиперболизиране на звуците и цялостното изпълнение на тези малки настръхващи наслади – шепот, докосване, драскане, потупване – всичко това цели да възбуди сензорите ни, а те от своя страна започват да работят тялото.

АСМР видеата се зараждат за пръв път през 2010 г. в YouTube и оттогава фен базата им е достигнала колосални пропорции. Някои го наричат „масаж за мозъка“, други – „оргазъм за мозъка“, макар че по-голямата част от създателите на такива клипчета отричат това преживяване да е по какъвто и да е начин сексуално и държат да има място за интимност и наслада, които не се дефинират от секса. Но тъй като интимността и удоволствието винаги са били част от секса, се получава припокриване, което създава поджанра на ASMR еротиката.

Създатели като ASMR Amy, ASMR Mads и ASMR Cherry Crush са решили да се възползват от това припокриване; тяхната работа е с много по-силен сексуален заряд от останалите. Разбира се, стилът се води „терапевтичен“, но еротиката е това, което го популяризира и движи напред. А тя в случая може да е нещо много, много абстрактно – например мокър звук при отхапване от сочна праскова или лепкавото шляпване при разнасяне на лосион по тялото. Като цяло се разчита на основните фантазии: секси гадже, любовница, палава медицинска сестра, секси учителка. Вечните сексуални желания се оформят според формите и темпото на модерния ни свят, наскоро визуално калибриран изцяло от Instagram, където красотата е разменната монета.

Разбира се, има изключения. АСМР създател на име Eduardo е популярен както сред дамите, така и сред хомосексуалните мъже. Видеата му включват „палаво гадже“, „гадже без тениска“, „испанско гадже“, „крадец“ а често се потапя и в по-нишови фетиши.

Тези клипове ни карат да преосмислим сексуалната си динамика и как липсата на докосване, заменена със силата на мозъка, може да отнесе секса много по-далеч от стандартното „плътско“ удоволствие. АСМР еротиката е нещо като „интелигентно порно за ума“. Оставаш прелъстен от глас без лице или звуци, които не са пред теб, но ти някак си си при тях. Капки дъжд. Шепот. Целувка. Потопени в тази многозначна атмосфера разполагаме с много място да създадем своята собствена история.

Това не е просто аудио порно. Сайтовете за този тип порно като Quinn, които позволяват на аматьори да качват свои записи или Dipsea – апликация, която произвежда записи за хора от всяко кътче на спектъра на сексуалността, разчитат на сексуални звуци – СЕКС без картина. Докато АСМР е СЕКС без ясно наличие на секс. Може би ОБЕЩАНИЕ за секс. Начин за връзка между създател и зрител, или в по-голям смисъл – между нас и технологията.

АСМР видеата сриват разстоянията между сегашния момент и виртуалното преживяване, и може би ще бъдат следващата крачка в създаването на нови секс играчки.Коментар на новината чрез Facebook