Рецепта на деня: Маслен огретен

Огретен (гратен, гретен) се нарича всяко ястие, което е залято или покрито отгоре със сирене (мляко или сметана), смесени с бучки масло и приготвено във фурна или под грил. Ето една класическа рецепта за приготвянето му.

Необходими продукти:

4 червени картофа, нарязани на филийки
1 глава кромид лук, нарязан на кръгчета
3 супени лъжици масло
3 супени лъжици брашно
2 чаши прясно мляко
1 и ½ чаши настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Намазнете тавичка за печене с кубче твърдо масло. Разнесете го добре по повърхността на тавата. Загрейте фурната на 200 градуса, пише az-jenata.bg.

Подредете резените картофи във формата за печене. Отгоре подредете кръгчетата лук. Подправете със сол и черен пипер.

В тенджера разтопете маслото на средна температура. Смесете брашното и солта и разбърквайте непрекъснато, за да не загори и за да не останат бучки. Накрая добавете млякото. Разбърквайте, докато сместа се сгъсти.

Добавете кашкавала и оставете да се разтопи. Нужни са 1-2 минути. Изсипете цялата смес върху картофите и покрийте с алуминиево фолио.

Печете около 1 час и 30 минути в предварително загрята фурна.



Коментар на новината чрез Facebook