Разгадаха тайната на мистериозен кратер в Сибир (СНИМКИ)

Руски учени са направили откритие за произхода на тайнствен кратер, открит на полуостров Ямал в Сибир през 2017 г.

Резултатите от изследването показват, че кратерът е създаден благодарение на емисиите на метан, които може да са следствие от глобалното затопляне, пише списание „Geo Science“.

Експертите събраха данни по време на експедиция в долината на река Йоркута-Яха през юни 2017 г., по време на която бяха извършени наблюдения и вземане на проби от вечен лед от дъното на кратера.

Пробите са тествани за въглероден диоксид, метан и други газове.

Това явление се свързва с отделянето на газове от земята, които се отделят при топенето на вечния лед. Резултатите от изследването показват намалена концентрация на метан в сравнение с въглеродния диоксид. В този случай газът идвал от по-дълбок източник.

Учените заключиха, че кратерът Ямал се е образувал в резултат на различни процеси, протичащи на големи дълбочини и далеч от повърхността.

Метанът е събран на слоеве, които не замръзват и се наричат ​​талус, докато талусът е заобиколен от лед. Поради натрупването на газ, налягането в естествената камера се увеличава до експлозия, последвана от изригване на вода и лед.Коментар на новината чрез Facebook