Разгадаха мистерията на копчетата

Има неща от миналото, които остават непроменени и до днес и които до известна степен определят живота и мисленето ни. Пример за това са копчетата на дрехите или по-точно начинът им на закопчаване.

Може би не сте обръщали внимание, но ризите, елеците, жилетките, панталоните и всяка друга дреха с копчета, създадена за жени, се закопчава различно от тази, направена за жъже. При мъжките дрехи копчетата стоят от дясно, а при женските са разположени от лявата страна.

Но защо това е така?

Причината илиците на ризите да бъдат от различни страни се крие в историята… някъде през 13-ти век, когато ризите са се появили. Тогава предназначението им било да държат дрехите, защото преди това копчетата на дрехите били използвани по-скоро за декорация.

Изведнъж копчетата завладяват цяла Европа, тъй като доказват колко са удобни.

Вижте четирите най-широко разпространени хипотези за това, защо копчетата стоят от различна страна на дрехите:

Версия 1 — Кърменето

Има версия, че за жените винаги е било по-удобно да държат бебето с дясната си ръка. За лесно освобождаване на гърдата за хранене на бебето, копчетата се зашиват от лявата страна.

Версия 2 — Оръжието и скоростта на реакцията

Друга версия на произхода на тази традиция е удобството за мъжете. Според тази хипотеза представителите на силния пол в миналото, а и до днес, винаги носят оръжието си от дясната страна. За да се улесни издърпването му копчетата се зашивали от дясната страна на дрехите им. По този начин те можели бързо да издърпат хладното оръдие от дрехите си и да се защитят от противника.

Версия 3 — Слугите

Предполага се, че копчетата се зашивали от лявата страна на женските дрехи, тъй като по този начин слугите, които обличали важните дами, по-лесно боравели с тях. Знатните мъже пък сами се обличали и затова при тях копчетата стоели от дясно. И тази версия леко издиша, тъй като се знае, че слугите често пъти помагали и на мъжете в обличането. А от историческа гледна точка – почти никоя знатна личност не е мислила за това как да улесни подчинените му.

Версия 4 — Най-достоверната

Ако разгледате стари исторически снимки ще забележите, че копчетата на мъжките палта са разположени и от двете страни. Най-вероятно, традицията да ги шият така се заражда по време на разцвета на масовото производство на дрехи.

Местоположението на копчетата най-често се определя не от пола на чвека, които ще носи дадената дреха, а от страната на производството ѝ. Някои дизайнери все още се придържат към предварително установения стандарт и някои от тях все още слагат копчетата от ляво или от дясно в зависимост дали дрехата е предназначена за мъж или жена.Коментар на новината чрез Facebook