Отиде си световно признатият български художник Кристо

Христо Владимиров Явашев, по-известен като Кристо, е починал днес, 31 май, в Ню Йорк на 84-годишна възраст.

Новината за смъртта на артиста, прочул се със своите художествени инсталации съвместно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон, беше споделена в официалната му Facebook страница.

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. През 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си тогава съпруга, с която споделят една и съща рождена дата. Двамата започват да работят заедно, а като художествен похват използват опаковането на предмети.

Дейността на Кристо и Жан-Клод постепенно включва по-амбициозни проекти и се определя като Environmental Art или „изкуство на средата“. Подобно на пърформанс изкуството, произведенията на двойката съществуват за ограничено време и не могат да бъдат запазени. Творбите си финансират сами, като дори не получават печалба от самите тях, а от подготвителните рисунки и скици, които се оценяват на висока стойност.

Кристо и Жан Клод

След смъртта на Жан-Клод от мозъчен кръвоизлив през 2009 г. Кристо продължава артистичната им дейност. Сред произведенията му са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.Коментар на новината чрез Facebook