Най-голямото дърво на Земята продължава да расте (СНИМКИ)

Преклонете се пред величието на най-гигантското дърво кашу в света, което покрива два акра и само по себе си прилича на мини гора.

Най-голямото дърво на планетата расте на един от плажовете в Бразилия. Понастоящем площта на гиганта кашу надхвърля 8500 квадратни метра. Дървото обаче, продължава да расте. Той е с размерите на 70 обикновени дървета кашу, като някои от клоните му са на 50 метра от основния му ствол.

Най-голямото дърво на Земята продължава да расте (СНИМКИ)

Учените дълго време се опитвали да разгадаят това явление и стигнали до извода, че такова гигантско дърво е в състояние да достигне гигантски размери поради рядка генетична мутация. 

Според учените това дърво може да има две мутации. Благодарение на една от тях, дървото започна активно да разклонява клоните си встрани, а другата мутация кара тези клони да потъват по-ниско към земята и да растат в нея, превръщайки се в корени.

Най-голямото дърво на Земята продължава да расте (СНИМКИ)

Гигантското дърво по-рано бе отбелязано в Книгата на рекордите на Гинес като растението с най-голяма площ. Според изследователите невероятният размер на дървесния гигант е резултат от генетична мутация, която позволява на повечето му клони да се превърнат в корени, когато докоснат земята.

Най-голямото дърво на Земята продължава да расте (СНИМКИ)

С течение на времето тези клони стават стволове, които възпроизвеждат основното растение. Това място е много популярно в Бразилия сред туристите. Местната управа е инсталирала малки мостове вътре в гигантското дърво, по които можете да се разхождате и да се запознаете с това невероятно растение.

Ето още няколко примера за гигантски дървета, които растат по нашата планета:Коментар на новината чрез Facebook