Музей на махмурлука и други чудати експозиции в сърцето на Загреб

Музеят на махмурлука в Загреб

© Музей на махмурлука

Музеят на махмурлука в Загреб

Столицата на Хърватия крие в себе си множество чудати музеи. Един от тях, който отвори врати в Загреб преди малко повече от месец, е посветен на махмурлука или по-точно на забавните спомени, които пиянските вечери създават.

Идеята се ражда на студента Рино Дубокович в една от поредните вечери навън с приятели. Почти през цялото време си разказват смешни пиянски истории, в които понякога участниците на следващата сутрин се оказват с интересни и забавни предмети в себе си, без да знаят как те са се озовали у тях. Така на младия хърватин му хрумва идеята за място, където да ги събира и да представя историята, свързана с тях.

Музеят на махмурлука в Загреб

© Музей на махмурлука

Музеят на махмурлука в Загреб

След 6 месеца първият в света Музей на махмурлука става реалност, а основната експозиция включва знак „Стоп“, изкуствено растение, китара, матрак и други предмети, които нямат нищо общо по между си. Стаите, в които са изложени, представят различните етапи, през които преминава една копунджийска вечер, и са разположени така, че посетителите да се движат на зиг-заг.

„Историите са всякакви, но любимата ми е тази, в която пиян човек обърква номера на улицата, на която трябва да отиде, и вместо да стигне на парти по повод рожден ден, той се озовава в полицейско управление“, разказва Дубокович.

Представените случки са събрани от приятели, познати, интернет, както и от хора, които сами изпращат разказите си от целия свят, обяснява създателят на музея.

Музеят на махмурлука в Загреб

© Музей на махмурлука

Музеят на махмурлука в Загреб

Посетителите могат да изпробват различни забавления, като да сложат очила, които създават усещането след употреба на голямо количество алкохол, да поиграят на „пиянски“ дартс, както и чрез симулация да опитат какво е да се кара кола след няколко бири, например.

Следващата стъпка е да се направи отделна част, в която да се представи тъмната страна на алкохола и какви биха били последствията от прекомерната му консумация.

Дубокович напомня, че все още всеки може да разкаже своята пиянска случка чрез сайта на музея и тя да намери място в следващата му експозиция.

Столицата на Хърватия има най-много музеи на глава от населението в света. Освен познатите за всяка държава, представящи страната в исторически план, Загреб дава възможност на жителите и гостите на града да посетят и доста необикновени експозиции.

Музеят на разбитите връзки и емоциите

Това е един от най-посещаваните музеи в Загреб. Той се намира в старата част на града, която е пълна с туристически атракции.

Музеят, създаден от хърватските художници Олинка Виштица и Дражен Грубишич, събира и представя лични предмети, от които хората искат да се оттърват, след като прекратят любовните си отношения. Всички те, разбира се, са придружени от историите, които носят и всеки може да прочете.

Музеят на разбитите връзки и емоциите в Загреб

© Официалната Фейсбук страница на Музея на разбитите връзки и емоциите

Музеят на разбитите връзки и емоциите в Загреб

Сред едни от най-странните изложени предмети са брадва, протеза на крак и счупено градинско джудже.

Назад във времето – апартамент в стила на 80-е години

Музеят на 80-е години представлява типичното за времето си жилище, където посетителите могат да се пренесат в атмосферата на това десетилетие. Той се намира в „Градец“ – добре запазения стар квартал на Загреб, който някога е бил заобиколен от отбранителни стени. Единствената оцеляла днес е „Каменната порта“ от 13 век, а зад нея се помещават едни от най-почитаните църковни паметници и храмове на града.

Музей на махмурлука и други чудати експозиции в сърцето на Загреб

© Официалната Фейсбук страница на Музея на 80-е години

Седнали на ретро диван в хола на апартамента – музей, гостите могат да слушат музика от грамофинни плочи или да гледат телевизия на черно-бял екран, а също така и да научат някоя стара домашна рецепта в кухнята на жилището.

Досега в музея са показани над 500 предмета от 80-е години, изложени в 6 стаи с ретро дизайн.Коментар на новината чрез Facebook