Луис Капалди и Дейв взеха най-важните отличия на музикалните награди БРИТ

Дейв получава наградата за албум на годината.

© Hannah Mckay, Reuters

Дейв получава наградата за албум на годината.

Шотландският певец и композитор Луис Капалди и лондонският рапър Дейв получиха най-важните отличия на церемонията по раздаването на наградите на британската музикална индустрия БРИТ, съобщава БТА. Били Айлиш и Тайлър дъ Криейтър бяха сред международните победители на тазгодишното издание на наградите, което беше критикувано за ниския процент на номинираните жени.

Дейв спечели приза в категорията албум на годината с „Psychodrama“. Капалди получи наградата за песен на годината за „Someone You Loved“. Той получи приза и за най-добър нов изпълнител на церемонията, която се проведе на лондонската O2 Arena.

Стормзи взе първото място в категорията най-добър британски самостоятелен изпълнител на годината. Това е вторият път, в който той печели приза. Мейбъл, дъщерята на певицата Нене Чери, стана британска самостоятелна изпълнителка на годината.

Наградата за най-добра международна самостоятелна изпълнителка отиде у Били Айлиш, която спечели пет награди „Грами“ миналия месец. Водещият на церемонията, комикът Джак Уайтхол, определи 18-годишната суперзвезда като „единствения тийнейджър, който кара Грета Тунберг да изглежда мързелива“.

Певицата Селест получи награда БРИТ за изгряваща звезда, „Фоулс“ бяха обявени за група на годината, а призът за най-добър международен самостоятелен изпълнител отиде у Тайлър дъ Криейтър. Той иронично благодари на бившия британски премиер Тереза Мей, че преди пет години му забранила да влиза във Великобритания.Коментар на новината чрез Facebook