Леда Милева

Казват, че е хората, които умират на датата, на която са родени са били истински добри и са благословени. Че в тях е имало нещо чисто и добро, което са запазили до самия край.

На днешната дата през 1920 година е родена голямата българска поетеса Леда Милева. На същата дата през 2013 година тя си отива завинаги от този свят. Но оставя следа в живота на всеки един от нас, защото едва ли има дете, чиято първа научена песничка не е била „Зайченцето бяло“.

Леда Милева, дъщерята на Гео Милев, е още преводачка, общественичка и дипломат. 

Получава средно образование в Американския колеж в София (1938 г.). Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София (1944-1951), главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“. От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия.

От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи. След това, до края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.

От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература „Панорама“ и негов главен редактор от 1980 до 1991 г., дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб. Депутат е в Седмото велико народно събрание.

Прочетете ТУК най-прекрасните цитати от Леда Милева

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици.

Автор е на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия.

През 2008 г. е удостоена с националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване.

Последвайте ни и в Инстаграм ТУК, за да откриете още материали на Edna.bg!

<!–->Коментар на новината чрез Facebook