Коронавирусът и температурата

Наистина ли коронавирусът умира при 27 °? Ако е така, защо тогава живее в човешкото тяло, където тя е поне 36 °? Самият въпрос съдържа отговора. При 27 градуса вирусът не умира веднага. „Историята“ за смърт на вируса при 27 градуса възниква в „репортажите от болницата в Ухан“ на мним млад реаниматор. Това обаче е успешна интернет измама.

Всъщност ние не знаем много за новия вирус, но знаем доста за подобните на него вируси. Всички те умират в околната среда след няколко часа или дни. Ако е топло и влажно и повърхността поддържа необходимите условия, вирусът ще живее по-дълго.

Едно е сигурно – умира почти моментално при 70 градуса, не по Целзий, а по обем на разтвор на етилов алкохол във вода или нейните еквиваленти. Умира и от температурата, при 60 градуса по Целзий – тогава може да живее едва няколко минути. Но много по-важно е ниската му устойчивост на дезинфектанти. Все пак не можем да загреем ръцете си до 60 градуса, боли.

Когато заразен човек кашля, аерозол от бронхиална слуз се установява върху предмети, друг човек докосва предмета (парапет, дръжка на вратата), след което неволно докосва лицето, т.е. вирусът попадна в окото, устата, носната лигавица и се появява инфекция.

Редовният дезинфекция със спирт прекъсва тази верига. Много хора питат: от къде да вземем спирт, когато е изчерпан в почти всички аптеки. 70% алкохол се съдържа в много парфюмерийни и аптечни течности.

Що се отнася до живота при 37 градуса – в околната среда, веднага щом капката, в която се намира, изсъхне, тя остава жизнеспособна за кратко време. Друго нещо е, ако попадне в тялото.

В крайна сметка вирусът е паразит, неспособен да живее и да се размножава извън гостоприемника. Той използва ресурсите на клетките на тялото за възпроизвеждане. А тялото в отговор повишава телесната температура, за да намали комфорта за него и да ускори производството на антитела. Така в тялото той ще живее, докато имунната система му позволява.

Въпреки тревожните съобщения за възможността за повторна инфекция, ние знаем, че новият вирус в това отношение не се различава от своите подобни и тези, които са болни, формират имунитет. Колко стабилен е този имунитет е твърде рано да се каже.Коментар на новината чрез Facebook