Кичур коса на Бетовен ще бъде продаден на търг

Кичурът коса от Лудвиг ван Бетовен

© Reuters

  • 1/2
  • Следваща снимка
  • Увеличи

Кичурът коса от Лудвиг ван Бетовен

Close

0/0


});
});

Британската аукционна къща „Сотбис“ организира търг, в който ще предложи за продажба кичур коса, който германският композитор Лудвиг ван Бетовен сам е отрязал и е дал на свой приятел пианист през 1826 година, пише „Ройтерс“.

Очаква се тази особена реликва да достигне цена до около 15 хил. паунда, но според директора на отдела за книги и ръкописи към „Сотбис“ Саймън Магуайър тя би могла да надскочи тази сума, тъй като вече има значителен интерес към предмета.

Историята на кичура е свързана с австрийски пианист на име Антон Халм, който помолил композитора да отреже малко от косата си, за да я даде на съпругата си като спомен. Слугата на Бетовен обаче изпратил вместо това козина от коза, което разгневило композитора. Заради това той лично отрязал коса от задната част на главата си и я дал на Халм. След това уверил пианиста, че поне за този кичур може да е сигурен, че е истински, разказва експертът на „Сотбис“.

Халм след това дал кичура на Юлиус Епщайн, който бил професор по пиано във Виенската консерватория.

Автентичността му била потвърдена и от Александър Уилок Тайер, автор на първата научна биография на Бетовен.

В миналото „Сотбис“ вече са продавали на търг по-малък кичур коса от Бетовен, взет на смъртното му ложе през 1827 г., както и от други композитори като Фредерик Шопен и Волфганг Моцарт.

„Този (който ще бъде продаден на търг – бел.ред.) е необикновен, тъй като има значителна предистория, а и е доста значителен кичур“, пояснява Магуайър и допълва, че при предишни търгове са продавани кичури, които съдържат едва няколко косъма.Коментар на новината чрез Facebook