Как да запазим доматите свежи за по-дълго време?

Когато говорим за запазване свежестта на доматите за по-дълго време, тук трябва да обърнем внимание на разликата между градинските сортове, които са с по-малка трайност и по-добри вкусови качества, и тези домати, които се предлагат на пазара, които по правило са хибридни и по-издръжливи, за да издържат на транспортиране и с по-голяма трайност.

Ако сами отглеждате доматите си и сте заложили на салатни сортове домати, ще ви е трудно да запазите доматите си свежи за по-дълъг период от време, но пък винаги може да ги консервирате.

домат домати

Доматите първоначално идват от топъл климат и трябва да се съхраняват при стайна температура, ако не са напълно узрели. Доматите наистина страдат след охлаждане по всякакъв начин – вкусово, откъм развитие, оцветяване и мека текстура. Температури под 12-13 градуса по целзий или тази във вътрешността на вашия хладилник спират ензимната активност на доматите.

Докато напълно узрелите домати все още са податливи на загуба на вкус, когато се поставят в хладилника, част от тази ензимна активност може да се върне, ако им се позволи да се възстановят за един или два дни при стайна температура преди хранене.

Всички ценни трикове за запазване свежестта на доматите, прочетете ТУК

домат домати


Коментар на новината чрез Facebook