Какво да ядем през седмицата според Дънов

Отделните планети въздействат върху растежа на определени храни. Всяка планета се свързва с определен цвят. А според теорията на Дънов всеки ден от седмицата е под вибрацията на точно определено небесно тяло. В много езици дните от седмицата дори носят техните названия. На испански например понеделник – Lunes е денят на Луната, вторник – Martes е денят на Марс и т.н. Затова човек ще ползва най-пълноценно вложеното от природата във всеки плод в деня на съответната планета, смятал Дънов.

Често препоръчваните от Петър Дънов хранителни продукти за конкретния ден са именно в цвета на планетата, която е най-силна в него. Макар това да не е задължително. Има и такива, които не отговарят на цвета, но е желателно да хапваме именно в този ден. Защото според Учителя и последователите му храната не е просто продукт – храната е източник на светлина и енергия.

Едно от нещата, които споделя Дънов, ще ви даде още по-добра представа за неговата философия за храненето:

“В понеделник човек ще яде такива храни, които ще развиват неговото въображение.
Във вторник ще яде храни, които ще му дадат енергия.
В сряда ще яде храни, които ще развият неговата интелигентност.
В четвъртък ще яде храни, които ще усилят вярата му, ще поддържат неговото достойнство и достолепие…
Ако човек не може да си подбере нужната храна, образува се мускулно натрупване, а красотата е мускулна тъкан, в която мускулите са хубаво съчетани с голяма пластичност, с израз, с лице, по което може да се чете. Красиво лице е това, по което Бог пише, а грозно – по което човек пише и задрасква.”

Ето най-подходящите храни във всеки ден от седмицата според учението на Дънов:

В деня на Луната, понеделник, се препоръчва да се приемат зелени храни – лапад, лобода, зелен боб, маруля, краставица, зеле, а също и царевица.

Във вторник, когато властва войнствената планета Марс, е време за червени и люти храни – домати, червени чушки, репички, лук, чесън, хрян, бяла ряпа, може и спанак.

В сряда, когато се усеща влиянието на Меркурий, най-добре се усвояват морковите, крушите, лимоните и всички жълти плодове като пъпеш, праскова и жълта джанка.

Въздействието на тъмносиния Юпитер се усеща в четвъртък. В този ден най-добрите храни са картофи, тикви, бамя и млечни продукти.

Петъчният ден е на ясносинята Венера. През този ден хапвайте грах, сусам, ябълки, сини сливи, череши, вишни, ягоди и малини.

Виолетовата събота, денят на Сатурн, е времето на ядките – орехи, бадеми, лешници. Подходящи са и кестените, сушените плодове, зрелият боб, сините патладжани, черната ряпа, кафето и какаото.

В неделния ден, когато Слънцето има най-голямо влияние върху Земята, най-подходящите храни са леща, ориз и грозде. И тъй като цветът на земното светило е оранжев, е добре да се хапват плодове с този весел цвят – портокали, мандарини, кайсии.Коментар на новината чрез Facebook