Каква е разликата между предната и задната страна на предпазната маска

През последните близо два месеца медицинските маски се превърнаха в оскъдна стока. Стигна се дотам, че е по-лесно тези евтини предпазни средства да си ги направите собственоръчно у дома.

Но наистина ли знаете как да носите медицинска маска и в какви случаи като цяло трябва да я сложите. В крайна сметка, дори тук има много нюанси, за които мнозина не знаят.

Какъв е правилният начин да носим маска?

Маската се носи от човек, който има заболяване или пренася вируса. Те не предпазват от инфекция здрав човек.

Наистина, когато човек кашля или киха, той изпраща заразените капчици директно в заобикалящото пространство, което е опасно за други хора. Когато пациентът си сложи маска, тя намалява наполовина количеството изхвърлена течност.

Световната здравна организация дори днес отбелязва, че маските и по-модерните предпазни средства (като респиратори) се носят от лекари, които редовно влизат в контакт с болни хора. Що се отнася до здравите хора, те трябва да използват маски за превенция, ако влязат в контакт със заразен.

В момента няма конкретни доказателства, че маските като цяло защитават здравия човек. Освен това самата СЗО обяснява, че носенето на маска може да бъде вредно, защото човек, надявайки се на несъществуваща защита, ще пренебрегне други предпазни мерки, например, по-малко вероятно е да дезинфекцира ръцете си.

В същото време в Китай, където успяха да контролират скорошната критична ситуация, носенето на маски на многолюдни места беше силно препоръчително. Помогна. Не трябва обаче да забравяме, че вирусът е в състояние да проникне дори през очите.

Важно е да се каже на коя страна да се носи медицинската маска най-правилно. Факт е, че закупената медицинска маска има бяла шевна страна и цветно лице. Пациентите слагат маската с бялата страна навътре. Ако човек е здрав и носи маска, за да не се зарази, тогава трябва да носите маската с бялата страна навън.

Във всеки случай маската ще защити еднакво, но правилният избор на страната ще позволи на другите да разберат кой е пред тях: болен човек или някой, който просто не иска да се зарази.

Преди да докоснете маската, се препоръчва да измиете ръцете си със сапун и да ги дезинфекцирате. Проверете за повреди и след това я сложете така, че протекторът да приеме формата на лицето ви. Затегнете здраво, така че да покрие устата и носа ви.

Трябва да се помни, че такова защитно оборудване е за еднократна употреба и не може да се използва повторно. Освен това, смяната на маската е необходима на всеки два часа и ако се грижите за болен човек, тогава трябва да се носи нова маска при всеки контакт. Освен това такъв контакт не може да продължи повече от 15 минути.

Онлайн се появяват съвети за напояване на маски с етерични масла, алкохол или други течности. Но лекарите забраняват да се прави това, смятайки го за неприемливо. Подобни експерименти помагат само на вируса, защото могат да доведат до възпаление на дихателните пътища.

Маската трябва да се сваля правилно, като се държи само върху еластичните бримки на гърба на ушите. Не пипайте самата маска с пръсти и не я приближавайте към дрехите. След като свалите използваната маска за еднократна употреба, я изхвърлете в затворен контейнер и не забравяйте да дезинфекцирате ръцете си.

Не забравяйте, че маската помага малко за предотвратяване на болестта, тъй като частиците на вируса могат да бъдат на дръжките на вратите, и на копчетата в асансьора, и на банкнотите, и дори на любимите ви предмети.

Затова редовно дезинфекцирайте ръцете си, проветрявайте дома си, избягвайте контакт с други хора и най-добре е да останете у дома, ако е възможно, за да предпазите себе си и близките си от възможна инфекция.Коментар на новината чрез Facebook