Каква е истинската история на най-драматичната СНИМКА в САЩ?

Снимката, която виждате, е много известна. Всъщност, известна е най-малкото, което може да се каже за нея. През 1974 година фотографът на агенция Associated Press Слава Ведер получава престижната награда „Пулицър“ за нея, пише Блиц.

На черно-белия кадър виждаме американски пилот, който се връща у дома след пет и половина години плен във Виетнам.

Голямата му дъщеря (на 15 години) се е втурнала към него с широко разтворени ръце. Зад нея са братята ѝ (на 14 и 12 години) и малката ѝ сестра, която е едва на 11 години. И разбира се, майка им – висока, стройна и усмихната.

Но само преди три дни баща им – 39-годишен подполковник, получава писмо от нея, в което пише, че всичко е приключило и иска развод.

„Промених се и най-накрая пораснах. Боб, струва ми се, дълбоко в себе си разбираш, че между нас двамата нищо няма да се получи. Животът е твърде кратък. Обичам те – всички те обичаме, но трябва да си спомниш колко лошо ни беше заедно. Ти не си виновен, просто не си подхождаме…

Всички ние много се гордеем с теб. Всеки ден с децата се молехме да се завърнеш у дома. Навсякъде вкъщи са твоите снимки и награди. Направих всичко, за да не забравят децата своя баща.

Наистина бих искала да се срещна с теб, когато се върнеш, но ще разбера, ако откажеш“.

Това е само част от писмото, което се появи във вестниците. Името на пилота е Робърт Стрим, а красивата му съпруга се казва Лорета. Тя се запознава с младия възпитаник на летателното училище съвсем млада и се омъжва за него на 19-годишна възраст.

Двамата се обичат и карат както всички останали двойки. Раждат им се четири деца, а мисълта за развод изобщо не им влиза в главите. И тогава избухва войната във Виетнам. На 27 октомври 1967 г. над Ханой е свален бомбардировачът, пилотиран от Робърт.

Той успява да се катапултира, но след това попада в плен. Животът му изобщо не е лек. В един момент офицерът тежи по-малко от 50 килограма. Освобождават го чак на 14 март 1973 г., когато американците напускат Виетнам.

И тогава Робърт Стрим полетява към дома. По пътя спира в база във Филипините за кратка почивка и задължителните бюрократични процедури. Именно там Боб е застигнат от прощалното писмо на жена си.

За него това е огромен удар. Единственото нещо, което го крепяло, докато бил в плен, била мисълта за децата и любимата жена. Може би са имали трудности в брака, но мъжът смятал, че всичко е поправимо. Оказало се обаче, че греши! Почти веднага след заснемането на прочутия кадър, на който има само радост, започва процесът по развода му. Той се оказва дълъг и труден.

Стрим разбира, че жена му е започнала да се среща с други мъже около година след като попада в плен. До завръщането му тя имала цели три предложения за брак. А от децата Лорета пазела всичко в тайна.

Робърт губи съдебното дело. Съпрузите си поделят децата по равно и всички заедно се срещат през уикендите. Бившата му съпруга получава къщата, колата, 300 долара месечна издръжка и повече от 40% от военната му пенсия.

Ето защо на стената в дома на Робърт никога не е висяла известната снимка, на която семейството му го посреща във военната база в Калифорния.

Половин година след развода и двамата имат нов живот и се женят повторно. От време на време Робърт се жалва в медиите от бившата си, но тя отказва да коментира.

На пръв поглед изглежда, че жена му не е постъпила по най-почтения начин. Наскоро обаче най-големият им внук коментира историята. По думите му, в продължение на пет години Лорета не е знаела какво се е случило със съпруга ѝ – дали е умрял, дали е в плен… Военните не казвали нищо.

Семейството живеело на държавна пенсия и нещата изобщо не били лесни. След това, мислейки, че съпругът ѝ никога няма да се върне, тя решава да продължи напред.

Лорета умира през 2010 г. от рак. Робърт все още е жив, той е над 80 години. Бракът им се оказва проблемен, но известната снимка ще остане в паметта на хората завинаги. Тя е символ, че каквито и трудности да ви поднесе животът, семейството винаги ще ви чака.Коментар на новината чрез Facebook