Исторически цитати, които бъркаме постоянно

Става дума за онези цитати,  които използваме доста често и са знакови за дадени ситуации. 

Но много голяма част от тях използваме грешно и не на място. 

Важно е да знаем каква е историята зад всеки един от следните цитати и каква е била оригиналната му версия. 


1. „Хюстън, имаме проблем.“ – командир Джим Ловел

Повечето хора не знаят на кого са тези думи, но въпреки това със сигурност са ги чували. Всеки ги свързва с НАСА и изследването на космоса. Онези, които знаят, вероятно грешат, защото са ги научили от филма „Аполо 13″. Там репликата е на Том Ханкс, който играе главния герой, Джим Ловел.

В действителност, думите са на неговия колега Джон Суигърт. Освен това са и малко сгрешени – правилният цитат е „Хюстън, имахме проблем.“


2. „Парите са коренът на всяко зло.“ – Библията

Доста близо до истинския цитат от Новия Завет, но въпреки това неточен. В текста I Тимотей 6:10 е записано, че „любовта към парите е коренът на всяко зло.“ Както виждате има разлика, защото вината не е у парите, а у човека.


3. „Целта оправдава средствата.“ – Николо Макиавели

Това са думите, заложени в основата на консеквенциализма. Принадлежат на италианския философ Николо Макиавели, който ги записва в най-известното си произведение – „Владетелят“. Или пък не.

Макар написаното от Макиавели също да носи значението на тази фраза, той никъде не пише, че „целта оправдава средствата“. Най-близкото до това е изказването, че „човек трябва да съди по резултата“.

Всъщност подобни цитати се носят още от древни времена. Най-ранният такъв е много подобен, само че е на Софокъл, който уж казал, че „крайният резултат оправдава всяко зло“.


Вижте кои са останалите популярни исторически мисли, които светът често цитира погрешно, в нашата галерия.

Към галерията

Прочетете още:

<!–->Коментар на новината чрез Facebook