Защо Нана Гладуиш се появи със синьо червило

Водещата Нана Гладуиш се появи със синьо червило, за да предупреди за опасността от рак на яйчниците, от който страда и сестра ѝ. Телевизионерката никога не е крила, че тя на два пъти е диагностицирана с рак на гърдата, а когато чула диагнозата за втори път, по същото време сестра ѝ разбрала, че страда от рак на яйчниците, с който продължава да се бори. „Това е едно от много сериозните заболявания при жените и всъщност е заболяването с най-висока смъртност при гинекологичните онкологични заболявания. Фондация „Една от 8“ е за жени с рак на гърдата, но за нас като цяло здравето на жените е от огромно значение и вече усилено работим и за всички социално значими заболявания, които ги засягат“, обясни Нана на виртуална пресконференция, на която се появи със синьо червило.

Д-р Ася Консулова, онколог от Комплексен онкологичен център – Бургас, съобщи, че всяка година около 240 000 жени в света и около 800 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е регионът с най-много нови случаи.

Овариалният карцином е седмият най-разпространен рак сред жените в света, а в България е на пето място по-честота. Ракът на яйчниците има неспецифични симптоми, поради което до 80% от новодиагностицираните случаи на заболяването са в напреднал стадий. Най-честите симптоми са тазова или коремна болка, подуване на корема, бързо чувство на ситост или загуба на апетит, често уриниране. Тези симптоми могат да са причина и за други здравословни проблеми, тъй като често се срещат и при жени, които нямат овариален карцином, обясни д-р Консулова.

Световният ден за борба с рака на яйчниците, който отбелязахме в петък, се провежда от 8 май 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването. В България денят се отбелязва за четвърта поредна година, като тази година инициативата се провежда под мотото „Силата да бъдем информирани“. Организаторите призовават всички, които желаят да изразят съпричастността си към глобалната борба с рака на яйчниците, да го направят през Facebook – като споделят своя снимка с грим или облекло в цветовете в синьо-зелената гама от кръгчето-символ на световната борба със заболяването и добавят следните хаштагове: #ЖивотътТеОбича; #PowerfulVoices #PowerfulVoice, #WOCD2020, #ednaot8. Своята подкрепа вече изразиха Нова телевизия и бТВ и познатите от двете медии лица – актрисата Неда Спасова, водещата на прогнозата за времето Гергана Малкоданска и трите водещи на предаването „Тази събота и неделя“ – Жени Марчева, Диана Любенова и Александра Кръстева.Коментар на новината чрез Facebook