Защо всички трябва да седим „като мъж“

Повечето жени са възпитавани да седят „като дами“, което означава да държат краката си кръстосани или поне прибрани. Според учените обаче, тази поза не е никак полезна, защото предизвиква болки в ставите.

Терапевтът д-р Майкъл Богдан обяснява, че седенето с леко разтворени крака поставя бедрата в такава позиция, при която ставите не са толкова свити една към друга. Тази стойка позволява по-добро кръвообращение и по-малко притриване за ставите, но е повече позната като „мъжко разпростиране“ (нали знаеш, онази стойка, при която в автобуса си принудена да се свиеш, защото онзи до теб е разтворил краката си в тъп ъгъл).


Lancôme L’Absolu Rouge - когато червилото се превърне в скъпоценен камък
Edna препоръчва


За да стоиш в нетолкова нахален вариант на тази позиция, ортопедът д-р Барбара Бъргин препоръчва да разполагаш коленете си леко раздалечени. Идеята е левият ти крак да сочи на 11 ч., а десният – на 1 ч.

Но и тази позиция крие своите неудобства – долната част на гърба е отпусната, а това също не е здравословно. Затова най-добрата поза, в която да седиш, по думите на физикалния терапевт д-р Карен Ву, работещ със знаменитости, е с изправен гръб и долна част, опряна в седалката и колене, сгънати на 90 градуса.

Изводът: не се притеснявайте да седите с леко разтворени крака, но все пак по начин, при който сте добре и удобно изправени.

стойка седене

Не пропускайте нашата нова функционалност ОФЕРТИ, в която ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

<!–->Коментар на новината чрез Facebook