"Живот (черно и бяло)" представя в Лондон художникът Недко Солаков

Художникът Недко Солаков

© Велко Ангелов

Художникът Недко Солаков

Двама бояджии, кофи с боя и стая, или „Живот (черно и бяло)“ – това е пърформансът на художника Недко Солаков, представен за първи път в лондонската галерия „Тейт модърн“ вчера. Той може да бъде видян до 1 март, съобщи „Площад Славейков“. Успоредно с изявата в Лондон „Живот (черно и бяло)“ гостува и в град Лахор, Пакистан, до 29 февруари.

В основата на пърформанса, който е в колекцията на галерията „Тейт модърн“, стоят двама, които боядисват стените на стая в черен и бял цвят. Те непрекъснато се следват, като пребоядисват частта, която другият вече е направил. Това действие представлява кръговрата между позитивните и негативните събития от живота, като показва как те винаги се заменят взаимно, се обяснява на сайта на галерията.

Пърформансът на Недко Солаков Живот (черно и бяло) в лондонската галерия Тейт модърн.

© Фейсбук страницата на Недко Солаков

Пърформансът на Недко Солаков „Живот (черно и бяло)“ в лондонската галерия „Тейт модърн“.

„Тейт модърн“ започва да колекционира този вид изкуство преди десетилетие в отговор на растящия брой артисти, които представят така наречените „живи творби“.

Това не е първото самостоятелно представяне на Недко Солаков във Великобритания. Същия пърформанс той показва и в галерия в град Норич през 2007 година.

Художникът е известен сред артистичните среди като талантлив разказвач на истории чрез различни художествени средства – от живопис, рисунка, скулптура до мултимедийни инсталации. Негови произведения има в над 50 световни музейни и публични частни колекции, сред които MoMA в Ню Йорк и Центърът „Помпиду“ в Париж.Коментар на новината чрез Facebook