Ето я най-старата приказка в света

Най-старата приказка е част от фолклора на аборигените в Австралия. Тя разказва за възникването на вулкан на територията на днешния щат Виктория преди 37 хиляди години, пише в. Daily Mail.

Геологът Ерин Мачън от университета в Мелбърн е успяла да намери потвърждение за датировката на притча, разказвана от членовете на племето гундиджмара вече хиляди години.

Каменна брадва, залята от лавата на вулкана Будж Бим се оказала доказателството, че притчата на местното племе е най-старата в света.

Чрез метода на радиоизотопното датиране било установено, че и лавата и сечивото са на възраст 37 хиляди години.

Приказката на австралийските аборигени разказва за четири гигантски същества, които пристигнали в Югозападна Австралия. Три от тях се разотишли по други краища, докато четвъртият исполин останал. И оформил вулкана Будж Бим. Тялото му се превърнало в огнената планина, а зъбите му – в лава.

Геолозите с точност установили, че Будж Бим се е появил изневиделица и е започнал да се издига за много кратко време. Именно тази неочаквана поява вдъхновила аборигените да измислят историята.

Ерин Мачън твърди, че в този район не е имало други вулканични изригвания, които да впечатлят древните жители, но Будж Бим определено го е направил.Коментар на новината чрез Facebook