Дали вино, или местата, където губиш и намираш себе си

Целувката - авторска картина на една от професионалните художнички в Дали вино.

© Карина Ангелова, Официалната фейсбук страница на арт галерии

„Целувката“ – авторска картина на една от професионалните художнички в „Дали вино“.

На днешната дата със сигурност не липсват поводи за празнуване. България на 14 февруари успешно съчетава два празника, които, макар и различни, се комбинират чудесно – любов и вино, вино и любов..

Има хора и места, които поддържат и комбинират страстта с виното не само в определени дни и при специални поводи, а всеки ден – през цялата година. Сред тях са арт галериите „Дали вино“, чиито посетители успяват да вкусят есновременно и от сладостта на творчеството, и от тръпчивостта на виното, а понякога да усетят и искрата на любовта.

Карина Ангелова (с розите в ръка) с приятели на откриването на една от арт галериите Дали вино в София.

© Член на, Официалният сайт на

Карина Ангелова (с розите в ръка) с приятели на откриването на една от арт галериите „Дали вино“ в София.

Идеята за арт галериите „Дали вино“ се заражда преди повече от 12 години, когато бъдещият създател на галериите Карина Ангелова е в САЩ. Там посещава събитията, свързани едновременно с рисуване и пиене на вино, които се радват на голяма посещаемост. „За голямо щастие, този тип активност се развива много добре и в България, на хората им харесва. В Америка е по-мащабно – понякога се събират групи от 100 човека и няколко художници, които да разказват за определена картина и да помагат на начинаещите. У нас няма как да е толкова масово, всяка държава според мащаба си“, пояснява тя.

Но вечерите, прекарани в рисуване, са не по-малко забавни и тук – това е начин за среща с приятели, шанс да се запознаеш с нови хора, да си по-дълго с любимия човек – откраднато време, което да прекараш по един по-различен и отпускащ начин, разказва собственичката.

Откриването на първата галерия е било преди година и половина, а благодарение на големия интерес те вече са три – две в София и една в Пловдив. За участие в сеансите се прави предварителна резервация, Най-често събитията са около 18:45 ч. – след края на работния ден, а цената е фиксирана за всички места – 35 лв. Всеки път темата на картината е различна и хората избират, чрез предварителна регистрация на кое събитие предпочитат да присъстват. Темите са предварително избрани и обявени в сайта на „Дали вино“ за близо месец напред.

Всички изглеждат щастливи след арт терапия.

© Карина Ангелова, Официалният сайт на

Всички изглеждат щастливи след „арт терапия“.

В името на галерията е вградено името на художника Салвадор Дали. „Не искаме да закачаме великите художници в никакъв случай, но той е вдъхновение за нас с неговия сюрреалистичен образ, дух и характер. Той е бил толкова различен, изобретателен, нестандартен и ексцентричен, че неговият образ се съчетаваше изцяло с нашата представа за необикновена галерия. И всеки ден се опитваме да поддържаме тази първоначално идея и муза, като постоянно въвеждаме новости и измисляме различни картини“, обяснява Карина Ангелова. Тя определя Салвадор Дали като „невероятен човек“, но е категорична, че няма да възпроизвежда негови картини като част от събитията в галериите.

Изборът на картините минава през дълъг творчески процес заедно с художниците. След продължително търсене, обсъждане и дискутиране за сложността и възприемането на картината от посетителите, те решават какъв да бъде сюжетът и темата, като до голяма степен се ръководят от желанията и предпочитанията на хората.

Милувката - красивото продължение на Целувката.

© Карина Ангелова, Официалният сайт на

„Милувката“ – красивото продължение на „Целувката“.

Атмосферата е свободна – хората не се притесняват да рисуват, дори да не притежават умения, защото са там с нагласата и да се отпуснат и забавляват в продължение на три часа, „които минават неусетно“. Ако начинаещите творци изпитат затруднение, професионалният художник е готов да помогне.

Според галеристката комбинацията между вино и изкуство е чудесна. Тя изтъква, че едното не може без другото – „това е творчески процес, който върви ръка за ръка поне с една чаша вино“, смее се тя.

Наблюденията й сочат, че мъжете и жените по време на рисуване имат различен подход като „жените са по-безстрашни и по-отпуснати, а мъжете сякаш се притесняват повече да не сгрешат и не се отпускат толкова лесно“. С широка усмивка и блясък в очите разказва за приятните мигове, които изживява в галерията, едно от тях е предложение за брак, спонтанно изречено по време на творческия процес.

Посетителите в „Дали вино“ са различни – „много хора идват сами, други предпочитат да са в голяма компания, има и много влюбени двойки. Самата Карина Ангелова не е художничка, но се чувства спокойна и щастлива, когато се „потапя в творчество“ и вижда одухотворени лица около себе си.

Любов и изкуство в една снимка..

© Карина Ангелова, Тереза Кънчева

Любов и изкуство в една снимка..

Освен в борба срещу натрупаните негативни емоции от ежедневието, арт галериите организират благотворителния събития в борба срещи муковисцидозата (рецесивно генетично заболяване, характеризиращо се с абнормален транспорт на хлорни и натриеви йони през епителния слой). Първата благотворителна кауза, в която са се включили, е била за децата в Стрелча (за сираци, полусираци и деца с увреждания).

„Не се страхувайте да рисувате. Не се страхувайте да опитвате. Хванете четката и се освободете. По този начин ще спрете да мислите за всичко около вас и ще започнете да изразявате себе си върху платното. Не е нужно да стане шедьовър, но със сигурност ще стане, защото ще бъде вашият шедьовър. Каквото и да правите, опитвайте се да го направите забавно. Не се приемайте прекалено сериозно. Животът е кратък, направете го по-красив и весел“, казва галеристката.

„За мен изкуството е палитрата на живота, в която се губиш, намираш и освобождаваш себе си“, завършва тя и добавя, че планира да отвори нови арт галерии „Дали вино“ в страната.Коментар на новината чрез Facebook