"Болшой театър" пусна онлайн свои прочути спектакли

Болшой театър пусна онлайн свои прочути спектакли

© Reuters

Световно известният „Болшой театър“ в Москва започна да публикува в интернет записи на цели свои балетни спектакли, тъй като заради коронавируса в страната са затворени кина и театри.

В събота вечерта на профила в YouTube бе качен пълният запис от 2011 г. на постановката на „Спящата красавица“ – най-пищният балет на Пьотр Илич Чайковски.

Общо 6 спектакъла от златния фонд на „Болшой театър“ ще бъдат публикувани, докато действа забраната за посещение – засега тя е до 10 април. Следващият балет ще може да бъде видян на 4 април – за „благородния бандит и любящ баща“ Марко Спада.

„Разбира се, липсва ни живият контакт и репетициите с колеги, не ни достигат упражнения за поддържане на форма. Но се надяваме и разбираме, че това ще е само временно“, казва за „Ройтерс“ Игор Цвирко, водещ балетист на театъра.

Колегата му Денис Родкин допълва, че „изкуството – и в частност предаванията на „Болшой“ – поддържат хората в нелеката ситация; спектаклите ни ще ги вдъхновяват, докато всичко това приключи“.

Миналата седмица театърът за опера и балет в Перм също премина онлайн, но с едно изключение – в залата се допуска един зрител, след като е преминал преглед от лекар.

Игор Цвирко и Денис Родкин.

© Reuters

Игор Цвирко и Денис Родкин.Коментар на новината чрез Facebook